Elon Musk meminta AS$6B bagi merancang menamatkan kelaparan.

 

Sudah tiba masanya untuk dia meletakkan wangnya kepada 42 juta orang kelaparan.

Pada 31 Okt., jutawan Elon Musk menulis di dalam tweet, “Jika WFP boleh menerangkan dalam Twitter ini dengan tepat bagaimana AS$6B akan menyelesaikan kelaparan dunia, saya akan menjual saham Tesla sekarang dan melakukannya.”

Kini, Program Makanan Sedunia U.N. telah memanggilnya.

Pengarah Eksekutif Program Makanan Sedunia PBB David Beasley telah menjawab tweet asal Musk bulan lalu, menjelaskan bahawa “AS$6B tidak akan menyelesaikan kelaparan dunia, tetapi ia AKAN menghalang ketidakstabilan geopolitik, penghijrahan besar-besaran dan menyelamatkan 42 juta orang di ambang kebuluran.” Dia juga menawarkan untuk bertemu dengan Musk secara peribadi untuk memperincikan dengan tepat bagaimana wang itu akan dibelanjakan.

Malangnya Musk nampaknya tidak menerima tawaran itu, sebaliknya memfokuskan pada laporan 2015 tentang penderaan seksual kanak-kanak oleh pasukan pengaman PBB, dan melontarkan fitnah terhadap perbelanjaan Program Makanan Dunia. (Beasley menyatakan bahawa buku Program Makanan Dunia adalah umum, yang Musk tidak memberi respons. Mashable telah menghubungi Tesla untuk mendapatkan komen.)

“Krisis kelaparan ini mendesak, belum pernah berlaku, DAN boleh dielakkan,” tweet Beasley. “@elonmusk, anda meminta pelan yang jelas & membuka buku. Ini dia! Kami bersedia untuk bercakap dengan anda — dan sesiapa sahaja — yang serius untuk menyelamatkan nyawa. Permintaan ialah AS$6.6B untuk mengelakkan kebuluran pada tahun 2022. “

Diterbitkan pada 3 November, rancangan Program Makanan Sedunia PBB memperuntukkan AS$3.5 bilion untuk makanan dan penghantaran, AS$2 bilion untuk wang tunai dan baucar makanan, AS$700 juta untuk mereka bentuk dan mengurus program khusus negara, dan AS$400 juta untuk pengurusan global dan akauntabiliti.

Lihat Juga :   Pembayaran Tol Menggunakan Kad Touch ‘n Go Akan Dihentikan Pada 2025

“AS$6.6 bilion yang diperlukan akan membantu mereka yang paling memerlukan dengan cara berikut: satu hidangan sehari, makanan asas yang diperlukan untuk terus hidup – berharga AS$0.43 setiap orang sehari, secara purata di seluruh 43 negara,” tulis organisasi itu. “Ini akan memberi makan 42 juta orang selama satu tahun, dan mengelakkan risiko kebuluran.”

Peruntukan dana terbesar akan disalurkan kepada Republik Demokratik Congo, di mana 6.729 juta orang diklasifikasikan sebagai berada dalam kecemasan kemanusiaan di bawah Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu. Ini bermakna mereka ini menghadapi kekurangan makanan yang melampau, kekurangan zat makanan yang teruk, tahap penyakit yang terlalu tinggi, dan risiko kematian yang berkaitan dengan kelaparan yang semakin meningkat.

Wang itu juga akan memberi makan kepada 5.5 juta orang yang diklasifikasikan serupa di Afghanistan, 5.105 juta di Yaman, 4.733 juta di Ethiopia, dan 19.961 juta di 39 negara lain. Itu 42.028 juta orang diberi makan sepanjang tahun.

“Kebuluran global terus meningkat pada kadar yang membimbangkan: anggaran terbaru kami menunjukkan bahawa 282.7 juta orang di 80 negara sedang mengalami tahap kebuluran akut yang melampau,” tulis Program Makanan Sedunia PBB. “Ini mewakili peningkatan sekitar 110 peratus berbanding 2019 (apabila 135 juta orang di 58 negara diklasifikasikan sebagai sangat tidak terjamin makanan), dijelaskan oleh konflik yang meluas, krisis iklim yang semakin meningkat dan kejatuhan ekonomi COVID-19, yang mengganggu kehidupan dan mata pencarian. berjuta-juta di seluruh dunia.”

Sudah tentu, Musk boleh mengelak dengan mengatakan wang itu secara teknikal tidak akan “menyelesaikan kelaparan dunia,” hanya mengelakkan kebuluran global. Dia boleh mengatakan bahawa rancangan itu tidak cukup terperinci untuk keinginannya, walaupun Beasley telah menawarkan untuk bertemu dengannya dan membimbingnya melalui segala-galanya. Dan jika Musk berasa sangat jahat, dia juga boleh menunjukkan bahawa rancangan itu tidak diterangkan sepenuhnya pada benang Twitternya.

Lihat Juga :   Emak pergi temu duga wakilkan anak, antara ragam anak muda bila datang interview

Bulan lalu, penganalisis di Morgan Stanley meramalkan bahawa Musk boleh menjadi trilionair pertama di dunia.

Sumber : Mashable

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!