ePemula: Belia boleh menuntut kredit eWallet RM150 mulai 11 April melalui BigPay, Grab, Shopee dan TNG eWallet

Belia Malaysia boleh menebus kredit eWallet RM150 mereka mulai esok, 8 pagi pada 11 April 2022. Kredit eWallet ditawarkan di bawah program ePemula yang diumumkan semasa pembentangan Bajet 2022. Program ini serupa dengan inisiatif eBelia eWallet tahun lepas.

Seperti yang diumumkan sebelum ini, belia boleh menebus kredit melalui salah satu daripada empat eWallet yang mengambil bahagian iaitu BigPay, Grab, Shopee dan Touch ‘n Go eWallet. Program ini terbuka kepada warganegara Malaysia berumur 18 hingga 20 tahun (lahir antara 2002 hingga 2004), atau belajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi berdaftar (diploma, SKM4, atau IPT berdaftar).

Menurut Kementerian Kewangan, pendaftaran dan penebusan ePemula akan berlangsung dari 11 April hingga 1 Jun 2022. Kredit yang ditebus mesti digunakan sebelum 10 Jun 2022. Selain kredit RM150, penyedia eWallet yang mengambil bahagian akan menawarkan faedah tambahan dan insentif dalam bentuk pulangan tunai, baucar, mata atau syiling sepanjang tempoh program.

Ambil perhatian bahawa belia hanya boleh menebus RM150 sekali sahaja daripada eDompet pilihan mereka dan akaun mesti disahkan dengan IC mereka. Kementerian Kewangan menambah, permohonan penebusan itu akan disemak silang dengan data daripada institusi pengajian tinggi tempatan serta rekod pangkalan data kerajaan.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh merujuk kepada Soalan Lazim kerajaan mengenai program ePemula. Sebagai alternatif, anda juga boleh menyemak halaman ePemula masing-masing di BigPay, Grab, Shopee dan TNG eWallet.

Program ePemula yang sebelum ini diperkenalkan sebagai “eStart” dijangka memberi manfaat kepada seramai 2 juta belia. Kerajaan memperuntukkan jumlah bajet sebanyak RM300 juta di bawah Bajet 2022. Kementerian Kewangan juga mengingatkan peniaga kecil dan sederhana supaya mengamalkan transaksi tanpa tunai bagi mendapat manfaat daripada program ePemula. Ia menambah bahawa empat eWallet yang mengambil bahagian mempunyai rangkaian lebih 1.2 juta peniaga di seluruh negara.

Lihat Juga :   eTunai Belia Rahmah: Belia akan mendapat kredit eWallet RM200 tidak lama lagi. Semak sama ada anda layak

[ SUMBER ]

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!