eTunai Belia Rahmah: Belia akan mendapat kredit eWallet RM200 tidak lama lagi. Semak sama ada anda layak

Belia yang layak di Malaysia tidak lama lagi akan menerima kredit eWallet RM200 mereka di bawah program eTunai Belia Rahmah. Perdana Menteri Anwar Ibrahim mendedahkan semasa Waktu Pertanyaan Menteri di Parlimen bahawa kredit RM200 kepada belia akan diagihkan sebelum minggu ketiga bulan ini. Ini bermakna belia yang layak boleh mendapat kredit mereka seawal akhir minggu ini.

Selain kredit eWallet RM200, kerajaan juga akan mengagihkan Bantuan Tunai Rahmah (STR) fasa ketiga untuk penerima B40 yang layak sebelum sambutan Aidiladha. Anwar berkata peruntukan itu melibatkan lebih RM2 bilion dana yang akan memanfaatkan 8 juta penerima di seluruh negara. Sebanyak RM3 bilion telah diperuntukkan kepada fasa pertama dan kedua STR sebelum ini yang memanfaatkan 8.7 juta penerima, serta bantuan kewangan khas kepada 1.3 juta penjawat awam dan lebih 1 juta pesara.

Program eWallet RM200 untuk belia diumumkan semasa pembentangan Bajet 2023 yang disemak. Pada masa itu, ia hanya untuk belia berumur 18-20 tahun dan peruntukan RM400 juta itu bertujuan memanfaatkan 2 juta individu. Program eWallet telah dikemas kini untuk memasukkan pelajar universiti mengikut bajet asal yang diumumkan semasa pentadbiran terdahulu.

Siapa yang layak mendapat RM200 eTunai Belia Rahmah?

Menurut Kementerian Kewangan, inisiatif eTunai Belia Rahmah eWallet ditawarkan kepada rakyat Malaysia berumur 18 hingga 20 tahun setakat 2023. Program ini juga terbuka kepada semua pelajar aktif sepenuh masa di institusi pengajian tinggi di Malaysia seperti yang disenaraikan di bawah:

Kolej Komuniti
Politeknik
Universiti Awam(UA) /Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA)
Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS)
Pelajar institusi pendidikan setaraf Tingkatan 6
Senior Tengah 3
Sijil Tinggi Agama (STAM)
DIploma Kolej Vokasional
Diploma dan setaraf dengan TVET
Pengajian Asasi / Asasi A-Level
Diploma Baccalaureate Antarabangsa
Diploma Matrikulasi Australia (AUSMAT).
Diploma Lanjutan
Sarjana Muda dan setaraf
Sarjana dan setaraf
Doktor Falsafah dan setaraf dengannya
Kursus profesional di peringkat diploma dan ke atas, yang diiktiraf oleh Kerajaan atau Badan Profesional di Malaysia

Lihat Juga :   Memperkenalkan Shell Apps


eTunai Belia Rahmah melalui eWallet akan diumumkan tidak lama lagi

Pada masa ini, Kementerian Kewangan masih belum memberikan butiran lanjut mengenai program eTunai Belia Rahmah termasuk senarai eWallet yang layak. Kemungkinan program ini akan menyokong kebanyakan eWallet utama seperti Touch ‘n Go eWallet, Grab, Boost, BigPay dan ShopeePay.

Tahun lepas, Belia yang layak menerima kredit eWallet RM150 di bawah program ePemula. Untuk program ePemula, kredit hanya dimaksudkan untuk transaksi kedai fizikal dan ia tidak boleh digunakan untuk pembayaran tol, tempat letak kereta, dalam apl dan dalam talian. Grab juga dipanggil untuk menukar kredit ePemula RM150 kepada berbilang baucar yang menambah lapisan sekatan untuk pengguna. Sebelum menebus kredit anda, sila ambil perhatian terma dan syarat kerana anda hanya boleh menebus sekali dengan eDompet pilihan anda.

[ SUMBER ]

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!