EV Mini Lingbox Akan Datang Ke Malaysia

Lingbox Mini EV

EP Manufacturing Berhad (EPMB) melalui anak syarikatnya EP 4Wheeler (EP4W) telah menandatangani perjanjian dengan Hubei Dongfeng Power Auto Trade dan Xiamen Tsingyan Hylong Motor Technology untuk menjadi pengedar eksklusif produk automotif Lingbox di Malaysia dan Indonesia. Di samping itu, syarikat itu juga telah memperoleh hak untuk memasang versi pemacu kanan EV ini.

Selain itu, perjanjian itu juga membenarkan EP4W untuk melaksanakan sebarang penambahbaikan adaptif atau peningkatan tersuai kepada mereka jika dianggap perlu. Ia juga membolehkan syarikat menjenamakan EV pemasangan tempatan ini sebagai Lingbox Auto, Qingyan Hailong, atau nama jenama EP4W sendiri.

Perjanjian 5 tahun itu akan dilaksanakan secara rasmi mulai 1 Januari 2023 dan seterusnya walaupun perjanjian itu tidak menyatakan bila tepatnya kenderaan Lingbox akan dilancarkan ke pasaran. Jenama itu kini mempunyai beberapa EV bersaiz kecil di bawah sayapnya termasuk Kotak Lingbao.

Dilengkapi dengan motor 30kW 95Nm, varian asas Kotak Lingbao yang dipanggil versi Li Qingzhao menampilkan bateri litium iron fosfat (LFP) 14.72kWh dan jarak perjalanan maksimum yang agak kecil sejauh 140km. Varian Cai Wenji jarak pertengahan menampilkan motor yang sama tetapi dilengkapi bateri LFP berkapasiti lebih besar pada 19.13 yang membolehkan ia bergerak lebih jauh sehingga 205km.

Sebaliknya, edisi Pro Zhou Wenjun mewah bukan sahaja mempunyai motor 35kW 125Nm yang lebih berkuasa tetapi turut menampilkan bateri litium ternary 31.5kWh yang membolehkannya berjalan sejauh 320km.

Mengenai masa pengecasan, hanya edisi Zhou Wenjun boleh menyokong pengecasan pantas DC yang mengurangkan tempoh pengecasan kepada sekitar 1.2 jam berbanding 12 jam dengan pengecasan AC. Kedua-dua varian bahagian bawah perlu diselesaikan untuk masa pengecasan antara 8 hingga 10 jam kerana mereka hanya boleh menyokong pengecasan AC.

Lihat Juga :   Kereta elektrik Xiaomi hanya akan mengambil keuntungan 1%, bergantung pada perisian

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!