Facebook melancarkan klon TikTok barunya: Instagram Reels

Facebook  Melancarkan Instagram Reels Untuk Bersaing Dengan Tiktok

Instagram Facebook secara rasmi melancarkan produk terbaru yang memang di reka untuk bersaing kepada aplikasi video pendek TikTok – Instagram Reels.

 

Instagram Reels

Fungsi Instagram yang baru akan membolehkan pengguna merakam dan mengedit video 15 saat dengan audio, dan akan membiarkan pengguna menambah kesan visual. Pengguna akan dapat berkongsi Reels dengan pengikut di Instagram di bahagian khusus yang disebut Reels in Explore, atau dalam ciri Story di mana siaran hilang selepas 24 jam.

Pilihan Reels akan tersedia di aplikasi Instagram. Syarikat ini telah menguji Reels di Brazil sejak November dan di Perancis, Jerman dan India sejak awal musim panas ini.

Facebook mempunyai tradisi lama mengklon perkhidmatan yang kompetitif. Ciri Instagram “Story”, yang memungkinkan orang berbagi foto dan video yang habis masa berlakunya dalam 24 jam, mirip dengan Snapchat. Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg menghadapi pertanyaan sulit mengenai kebiasaan syarikat menyalin saingan sebelum sidang kongres pada 29 Julai.

Facebook sebelumnya melancarkan tiruan TikTok yang disebut Lasso pada 2018, tetapi menutupnya pada bulan Julai. Ia juga mencuba perkhidmatan yang serupa dengan Snapchat yang disebut Slingshot dan Poke sebelum Instagram Stories. Tetapi itu adalah aplikasi yang berasingan – mungkin lebih berjaya dengan ciri yang terdapat di dalam Instagram.

Sebenarnya, menyalin ciri Snapchat berjaya untuk Instagram sebahagiannya kerana Snapchat sukar difahami untuk pengguna baru. Mereka sudah selesa dengan Instagram. Tetapi TikTok sangat mudah digunakan – lebih mudah daripada Instagram – dan sebahagian daripada daya tarikannya ialah anda dapat duduk dan menatal tanpa henti dengan hanya sapuan, tanpa perlu mengikuti sesiapa atau menyiarkan apa-apa.

Lihat Juga :   Arab Saudi catat sifar kematian Covid-19 buat kali pertama dalam tempoh dua tahun

Untuk memastikan Reels berjaya, Facebook harus memikat pencipta video dari TikTok. Ini mungkin lebih mudah dilakukan dengan Reels kerana banyak pencipta sudah ada di Instagram. Sebagai tindak balas kepada laporan yang diterbitkan bahawa Instagram membayar TikTok yang berpengaruh untuk bergabung dengan Reels, Instagram mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa syarikat itu “memiliki sejarah panjang untuk menjangkau pencipta yang baru muncul dan berusaha untuk memecahkan bintang baru di Instagram.”

 

“Seperti produk sebelumnya, kami tetap komited untuk melabur dalam kedua-dua pencipta dan pengalaman mereka secara keseluruhan, dan dalam kes tertentu, kami dapat membantu menampung kos pengeluaran untuk idea kreatif mereka,” kata syarikat itu.

TikTok, pada gilirannya, melancarkan “dana pencipta” bernilai $ 200 juta pada bulan Julai yang dikatakan akan meningkat menjadi lebih dari $ 1 bilion di A.S. dalam tiga tahun akan datang dan lebih dari dua kali lipat di peringkat global, untuk membayar pembuat video untuk bahan mereka.

TikTok, bagaimanapun, diserang, mungkin membuka peluang untuk Facebook.

Microsoft sedang dalam perbincangan untuk membeli sebahagian dari TikTok dengan penjualan paksa, berikutan ancaman Presiden Donald Trump untuk melarang aplikasi video milik China, yang menuntut 100 juta pengguna A.S. dan ratusan juta di seluruh dunia.

Sejak awal bulan Julai, pengguna TikTok telah menyiarkan video yang menggesa penonton untuk mengikuti mereka ke platform lain seperti Instagram, yang menggambarkan ancaman larangan TikTok.

Mary Keane-Dawson, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan di agensi pemasaran influencer Takumi, mengatakan para influencer yang bekerja dengannya telah sedih, marah dan kesal dengan ancaman larangan tersebut. Namun, mereka “pragmatik,” katanya, dan yang pintar sudah aktif di TikTok, Instagram dan YouTube.

Lihat Juga :   Meta memperkenalkan alat AI untuk menterjemah dari Hokkien ke Bahasa Inggeris

Reels melakukan debut di lebih dari 50 negara, termasuk A.S., UK, Jepun, Australia dan lain-lain, serta dilancarkan secara rasmi di negara-negara ujian – Brazil, Perancis, Jerman dan India.

Instagram mempunyai lebih daripada satu bilion pengguna di seluruh dunia. TikTok mengatakan bahawa ia mempunyai 100 juta pengguna di A.S. dan ratusan juta di seluruh dunia.

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!