Fortnite akan kembali ke iOS tidak lama lagi

Dengan menggunakan perkhidmatan NVIDIA GeForce Now, pemain pada platform iOS boleh kembali bermain Fortnite pada peranti mereka.

Epic Games belum dapat mengembalikan permainan terlaris mereka iaitu Fortnite kepada peranti iOS secara langsung. Ini adalah kesan daripada pertelingkahan undang-undang antara kedua-dua pihak.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa pengguna platform iOS tidak lagi dapat bermain permainan pada peranti mereka. Kerana, NVIDIA akan membawa permainan Fortnite kembali ke platform iOS.

Seperti yang diketahui, NVIDIA telah bekerjasama dengan pembangun Fortnite untuk mendapatkan sokongan kawalan skrin sentuh pada platform GeForce Now. Dan kini, NVIDIA telah mula melancarkan percubaan beta perkhidmatan untuk pengguna iOS, seperti yang dipetik dari Tom’s Hardware (14/1).

Ini telah didedahkan dalam catatan terbaru dari NVIDIA di halaman blog mereka. Mereka mengatakan beta Fortnite akan menjadi yang pertama daripada banyak permainan untuk mendapatkan pengawal skrin sentuh.

Jadi, bagaimana Apple tidak boleh berbuat apa-apa tentang kembalinya Fortnite pada platform mereka? Ini kerana GeForce Now dan perkhidmatan lain seperti Stadia, menjalankan platform mereka berasaskan web. Dan Apple tidak mempunyai garis panduan untuk mengawal selia permainan yang boleh dijalankan pada perkhidmatan tersebut.

Selain platform iOS, permainan Fortnite juga telah diharamkan untuk pengedaran di platform Android. Alasannya sama seperti Apple iaitu Epic Games memintas sistem pembayaran dari Play Store dan Apple Store, yang merupakan satu pelanggaran.

Walaupun ia tidak boleh dipasang secara rasmi dari Play Store, pengguna boleh menggunakan perkhidmatan penstriman seperti GeForce Now untuk bermain Fortnite. Walaupun kerana platform adalah open sources pemain boleh menggunakan ciri sideloaded dan memasang gim dari kedai alternatif.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!