Gaji jurutera perisian di Singapura mencecah rekod tertinggi; permintaan untuk kemahiran AI meningkat dalam sektor teknologi

Gaji AI engineer

SINGAPURA: Persaingan untuk bakat teknologi melonjakkan gaji dalam sektor itu di Singapura tahun lalu, walaupun peningkatan kecerdasan buatan (AI) mungkin membentuk semula jenis kemahiran yang diminta.

Pada 2022, gaji jurutera perisian di Singapura melonjak 7.6% kepada paras tertinggi sepanjang masa, menurut laporan gaji teknologi tahunan yang dikeluarkan pada hari Selasa.

Gaji asas median ialah S$5,000 (RM16,621) untuk jurutera muda, S$8,000 (RM26,593) untuk jurutera kanan dan S$13,750 (RM45,705) untuk pengurus kejuruteraan, menurut laporan oleh platform bakat teknologi NodeFlair dan pemecut teknologi Iterative .

Gaji masing-masing mencecah S$8,500 (RM28,254), S$12,000 (RM39,885) dan S$19,000 (RM63,152), tiga kali ganda pendapatan mereka yang berada dalam 10% terbawah.

Pekerjaan teknologi lain yang menyaksikan kenaikan gaji yang ketara di Singapura pada tahun 2022 termasuk jurutera mudah alih, jurutera blockchain dan jurutera data.

Enam daripada 15 syarikat teratas yang paling dicari – diungguli oleh syarikat induk TikTok ByteDance – membayar pekerja sekurang-kurangnya 20% lebih daripada median pasaran, kata NodeFlair.

Kebanyakan selebihnya membayar sekurang-kurangnya 10% lebih, tambahnya.

Ethan Ang, ketua eksekutif dan pengasas bersama NodeFlair, berkata permintaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk profesional teknologi berkemahiran tinggi “memacu gaji ke paras tertinggi”.

“Memandangkan syarikat merentasi pelbagai industri semakin bergantung pada teknologi untuk memacu pertumbuhan, nilai bakat teknologi tidak pernah lebih tinggi.”

Tetapi “tawaran gaji yang merugikan” yang dilemparkan kepada pekerja teknologi pada tahun-tahun sebelumnya mungkin berkurangan, kata NodeFlair.

Sejak November, lebih 100,000 pekerja teknologi telah diberhentikan di seluruh dunia berikutan kebimbangan mengenai kelembapan ekonomi.

Lihat Juga :   Operasi mencari Muhammad Hawari, seorang pendaki Everest, Sherpa merancang untuk kembali tahun depan.

Ang berkata industri teknologi akan terus menghadapi cabaran dalam menarik, memberi pampasan dan mengekalkan bakat terbaik.

Landskap pengambilan pekerja juga akan berubah, kerana majikan menangani gangguan teknologi terkini alat AI generatif yang dicetuskan oleh keluaran awam ChatGPT pada bulan November.

Sejak pelancaran ChatGPT, syarikat termasuk Tesla, Meta dan TikTok telah menubuhkan pasukan AI peringkat tinggi untuk bersaing dengan bot berkaitan Microsoft, yang boleh mengautomasikan tugas daripada mengisi hamparan kepada menyediakan e-mel, jadual perjalanan dan ucapan CEO. Ia juga menulis kod.

Dengan kekurangan pakar AI , “kami akan melihat syarikat terbuka untuk mengambil jurutera perisian yang berminat dalam AI, sama seperti apa yang kami perhatikan pada tahun-tahun sebelumnya semasa ledakan mata wang kripto dan Web 3.0”, kata pengasas bersama NodeFlair Adrian Goh .

Sumber : The Straits Times (Singapore)/Asia News Network

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!