Geely mungkin membatalkan hasratnya untuk mengeluarkan kenderaan elektrik di Thailand, dan lebih fokus kepada Malaysia, menurut laporan

Geely EV RD6

Reuters telah melaporkan dari akhir Mei menyatakan bahawa Geely sedang merancang untuk untuk memasuki pasaran Thailand dengan dua model iaitu model import dan model pengeluaran tempatan bagi kenderaan elektrik (EV). Pembuat kereta China itu sedang mempertimbangkan sama ada untuk memasarkan kedua-dua EV peringkat permulaan dan trak pikap elektrik sepenuhnya daripada jenama RD6, menurut sumber yang tidak dinamakan yang bercakap dengan agensi berita itu.

Pengeluar kereta ini, bagaimanapun, mendakwa pada masa itu bahawa itu semua khabar angin, dengan jurucakap media syarikat memberitahu agensi berita bahawa “Geely tidak mempunyai rancangan sedemikian,” dan gagal untuk mendedahkan butiran tentang sebarang perbincangan yang dilakukannya mengenai pelaburan dalam negara.

Selepas berita tersebut, tiada apa yang didengari tentangnya lagi, sehinggalah Headlightmag kini melaporkan bahawa cita-cita Geely yang dikatakan untuk memasuki Thailand dengan pelaburan yang besar telah dibatalkan.

Kami tidak tahu sama ada laporan Headlight dan rancangan pelaburan yang dilaporkan di Thailand mempunyai kaitan, tetapi yang kami tahu Geely merancang untuk melabur USD10 bilion (RM45.6 bilion) untuk menjadikan Tanjung Malim di Perak yang terbesar. bandar auto di rantau ini, seperti yang didedahkan oleh perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bulan lepas.

Proton mempunyai kapasiti tambahan di kilang kenderaan dan enjinnya di Tanjung Malim, jadi walaupun pelaburan ini dijangka memberi tumpuan kepada pembangunan model berkaitan Proton, ia tidak menolak prospek bahawa Proton akhirnya mungkin menyediakan pemasangan kontrak untuk yang lebih besar. Kumpulan Geely.

Sumber : Paultan.org

Lihat Juga :   Touch n' Go memperkenalkan ParkInsure: insurans tempat letak kereta luar jalan yang pertama.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!