Gentari, JomCharge dan chargEV menandatangani roaming agreement, akses 70% pengecas EV di Malaysia daripada satu aplikasi

Gentari, EV Connections dan Yinson GreenTech telah bersama-sama menandatangani perjanjian perayauan yang akan membolehkan pengalaman pengecasan EV yang lancar di Malaysia. Perjanjian perayauan itu akan membolehkan pengecasan penjejakan silang dan akses silang bagi rangkaian berbeza pada aplikasi mudah alih Gentari (Setel), JomCharge dan ChargEV.

Pengumuman perayauan EV dibuat semasa Automechanika Kuala Lumpur 2023 dan ini akan memberikan pengguna EV keupayaan untuk mencari dan mengaktifkan lebih 550 titik pengecasan di Malaysia yang menyumbang 70% daripada titik pengecasan EV daripada satu aplikasi. Gentari kini mempunyai lebih 150 titik pengecasan, ChargEV mengendalikan kira-kira 300 titik pengecasan dan JomCharge kini mempunyai 100 titik pengecasan.

Ketua Pegawai Mobiliti Hijau Gentari Shah Yang Razalli berkata “Untuk mempercepatkan penggunaan EV di Malaysia, adalah penting untuk mengutamakan pengalaman pelanggan. Oleh itu, menjelang Jun, pengguna akan mendapat faedah tambahan pengecasan akses silang, memberikan mereka akses kepada kira-kira 70% daripada semua tempat pengecasan di Malaysia.”

Sementara itu, Pengarah Urusan EV Connection Ir Lee Yuen How berkata, “Jari kami sentiasa berada di atas nadi keperluan pengguna, dan kami mengambil inisiatif dengan bersatu untuk menjadikan hidup anda lebih mudah. Melalui perkongsian tiga rangkaian ini, kami memberikan keyakinan yang lebih luas kepada pengguna semasa memandu di Malaysia, kerana mereka boleh mencari keseluruhan rangkaian pengecasan ketiga-tiga pembekal perkhidmatan melalui Setel, JomCharge atau chargEV.”

Mengulas mengenai perjanjian perayauan, Naib Presiden Kanan Pembangunan Perniagaan Yinson GreenTech Srinivas Tati berkata, “YGT sentiasa komited untuk bekerjasama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama yang berkongsi visi kami untuk menyediakan pengalaman pengguna yang lebih baik dan mempercepatkan penggunaan EV. Kerjasama ini adalah langkah pertama dalam kerjasama infrastruktur dengan pemain industri utama, yang akan membawa kepada lebih banyak peluang dan kemungkinan pada masa hadapan.”

Lihat Juga :   Geely sedia melancarkan kereta elektrik Panda dengan reka bentuk yang comel

Pada bulan Januari, Gentari menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Evolt Technology Company Limited Thailand untuk mengembangkan infrastruktur dan penyelesaian pengecasan EV di seluruh Asia Tenggara. Selain meneroka potensi kerjasama dalam tenaga boleh diperbaharui, mereka juga melihat perkhidmatan perayauan untuk menawarkan pemandu EV pengalaman pengecasan yang lancar walaupun semasa memandu merentasi sempadan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *