Gojek Dan Tokopedia Akan Bergabung, Menjadikan Syarikat Internet Terbesar Indonesia GOTO

Gojek Dan Tokopedia Akan Bergabung, Menjadikan Syarikat Internet Terbesar Indonesia GOTO

Syarikat gergasi e-hailing dan payments Indonesia, Gojek dan syarikat e-dagang PT Tokopedia, mengumumkan penggabungan mereka yang akan datang, membentuk sebuah syarikat Internet terbesar di negara ini, kata laporan Bloomberg.

Entiti baru akan dibentuk, yang disebut GoTo, mungkin akan menjadi saingan hebat bagi syarikat seperti Grab dan Sea, yang berada di belakang platform e-commerce Shopee. Terutama, Gojek dan Grab sebelumnya dalam perbincangan untuk bergabung, tetapi usaha itu akhirnya berjaya.

“Kami mempunyai urus niaga volume tinggi, pergerakan frekuensi tinggi Gojek, digabungkan dengan transaksi e-dagang frekuensi sederhana bernilai tinggi Tokopedia GoTo Group akan menyumbang lebih dari 2% dari PDB di Indonesia, ”kata Presiden GoTo, Patrick Cao, menurut CNBC. Ketua Pegawai Eksekutif Gojek Andre Soelistyo akan memimpin GoTo sebagai CEOnya.

 


GoTo akhirnya dapat mencari penyenaraian di Jakarta dan AS, dengan penilaian sasaran antara AS $ 35 bilion (~ RM144.6 bilion) dan AS $ 40 bilion (~ RM165.2 bilion), kata Bloomberg memetik sumber. Selain itu, saingan Grab terkenal menerusi perjanjian SPAC bernilai hampir AS $ 40 bilion.

Pada tahun 2020, Gojek dan Tokopedia bersama-sama menyaksikan lebih dari 1.8 bilion transaksi dengan jumlah nilai transaksi kasar lebih dari USD $ 22 bilion (~ RM90.9 bilion) serta pengguna aktif bulanan melebihi 100 juta. Hingga Disember lalu, mereka mempunyai gabungan armada pemandu berdaftar lebih dari 2 juta dan lebih dari 11 juta rakan dagang.

(Sumber: Bloomberg, CNBC. Gambar tajuk: YouTube / Tokopedia.)

Lihat Juga :   Lonjakan COVID-19 melanda Tokyo, China, Thailand, Malaysia & Sydney mencatatkan kenaikan jangkitan

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: