Google akan perkenalkan AI ​​Search chatbot apabila terancam dengan kehadiran ChatGPT

Google AI Chat Bot

Nampaknya Google mula bimbang tentang kehadiran OpenAI’s ChatGPT. Chatbot berasaskan kecerdasan buatan (AI) ini telah mengegarkan dunia teknologi sejak beberapa bulan lalu, kerana ia boleh memberikan pengguna maklumat yang mereka cari dalam format yang mudah difahami. Google melihat ChatGPT sebagai ancaman kepada perniagaan cariannya dan telah mengubah rancangan sejak beberapa minggu lalu.

apakah chatgpt

Laporan itu mendakwa Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai telah mengisytiharkan “kod merah” dan mempercepatkan pembangunan AI. Google dilaporkan sedang bersiap sedia untuk mempamerkan sekurang-kurangnya 20 produk berkuasa AI dan dikuasakan chatbot untuk enjin cariannya tahun ini, dengan sekurang-kurangnya beberapa set untuk dilancarkan pada persidangan I/Onya pada bulan Mei.

Menurut dek slaid yang dilihat oleh The New York Times, antara projek AI yang Google sedang kerjakan ialah alat penjanaan imej, versi AI Test Kitchen (apl yang digunakan untuk menguji prototaip), mod gaya skrin hijau TikTok yang dipertingkatkan. dan alat yang boleh menjana video untuk meringkaskan klip lain. Terdapat juga ciri yang dipanggil Shopping Try-on (mungkin serupa dengan yang telah dibangunkan oleh Amazon), pencipta wallpaper untuk telefon Pixel dan alat berasaskan AI yang boleh memudahkan pembangun mencipta apps Android.

Melaporkan daripada Engadget (24/1), Pichai dilaporkan membawa masuk pengasas bersama Google Larry Page dan Sergey Brin bulan lepas untuk bertemu dengan pemimpin semasa, menyemak rancangan AI dan menawarkan input. Kedua-duanya tidak mempunyai banyak penglibatan sehari-hari dengan syarikat itu sejak 2019, kerana mereka telah memberi tumpuan kepada projek lain.

Google telah berusaha untuk mempercepatkan proses kelulusan produk, termasuk menyemak untuk memastikan bahawa teknologi dipacu AI adalah adil dan beretika. Di samping itu, syarikat itu dikatakan akan menyesuaikan tahap risiko yang bersedia untuk diambil apabila ia melancarkan teknologi itu.

Lihat Juga :   Adik ganti kakak yang meninggal ketika majlis perkahwinan

Keutamaan untuk demo search chatbot nampaknya termasuk keselamatan, ketepatan dan penyekatan maklumat salah. Keutamaan adalah untuk cuba mengekang isu yang berkaitan dengan kebencian dan ketoksikan, bahaya dan maklumat salah,” menurut laporan Times.

Tidak sukar untuk memahami mengapa Google dikatakan berada dalam mod panik melalui ChatGPT. Untuk satu perkara, awal bulan ini, laporan mencadangkan bahawa Microsoft (pelabur OpenAI) merancang untuk memasukkan beberapa teknologi yang didayakan ChatGPT ke dalam Bing. Syarikat itu berkata minggu ini ia tidak lama lagi akan menyepadukan ChatGPT ke dalam Azure OpenAI Services.

Laporan terbaru mengenai respons Google terhadap ChatGPT datang sejurus selepas syarikat itu mengumumkan ia akan memberhentikan 12,000 orang. “Saya yakin tentang peluang hebat di hadapan kami berkat kekuatan misi kami, nilai produk dan perkhidmatan kami, dan pelaburan awal kami dalam AI,” tulis Pichai dalam memo kepada kakitangan. “Untuk menangkapnya sepenuhnya, kita mesti membuat pilihan yang sukar.”

Ketua Pegawai Eksekutif itu menambah bahawa syarikat itu sedang bersedia untuk mendedahkan “beberapa pengalaman baharu sepenuhnya untuk pengguna, pembangun dan perniagaan. Kami mempunyai peluang besar di hadapan kami dengan AI merentas produk kami dan bersedia untuk mendekatinya dengan berani dan bertanggungjawab.”

About Author

Lihat Juga :   Lelaki Malaysia Rugi RM1 Juta dari Panggilan Scammer dalam masa 14 Saat

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!