Google Doodle Menghormati Azah Aziz: Wartawan Tersohor, Pembela Hak Wanita dan Pakar Budaya Melayu

google doodle azah aziz

Doodle Google yang terbaru memberi penghormatan kepada mendiang Azah Aziz, yang akan berusia 94 tahun hari ini. Dia diiktiraf sebagai ikon dalam haknya sendiri untuk kerjanya sebagai wartawan, novelis, penyokong hak wanita, dan untuk percubaannya untuk mengekalkan budaya Melayu, khususnya berkaitan dengan tekstil dan pakaian tradisional.

Beliau dilahirkan pada 21 Ogos 1928, dan digelar sebagai Mak Ungku. Azizah Jaafar, ibunya, berasal dari keluarga Johor yang berprestij dan merupakan perintis dalam bidang pengajian sains rumah tangga. Perkahwinan Azah dengan Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz bin Ungku Abdul Hamid dan koleksi tekstil Melayu awal yang diwarisi daripada ibunya kedua-duanya menyumbang kepada minat mendalamnya terhadap bahasa dan budaya Melayu.

Azah mula bekerja sebagai setiausaha pakar bahasa dan kesusasteraan Melayu terkenal Zainal Abidin Ahmad (juga dipanggil Za’aba) pada tahun 1957, apabila dia mendapati minatnya untuk menulis dan sastera. Dia kemudiannya mula bekerja sebagai setiausaha Leslie Hoffman untuk Straits Times. Dia memulakan kerjayanya sebagai wartawan di Berita Harian yang baru diasaskan, mengambil tugas ibunya sebagai editor bahagian wanita selama dua tahun.

Azah cemerlang dalam kerjayanya tanpa rasa takut atau pilih kasih, terus menemu bual orang terkenal di seluruh dunia. Dia telah mencapai angka seperti mendiang Perdana Menteri India Indira Gandhi, petinju hebat Muhammad Ali, dan Valentina Nikolayeva-Tereshkova, wanita pertama yang mengembara ke angkasa lepas.

Dengan mewujudkan Persatuan Wartawan Wanita Malaysia (Pertama) dan berkhidmat sebagai presiden sulungnya dari 1971 hingga 1978, beliau mencipta laluan baharu untuk wartawan wanita lain. Dia juga mempromosikan kesaksamaan gaji, cukai berasingan untuk wanita bekerja, dan pengubahsuaian keluarga Muslim. Beliau bersama-sama membentuk pertubuhan kemanusiaan Pertubuhan Tindakan Wanita Islam (Pertiwi), mewujudkan Pertubuhan Tindakan Wanita Islam, dan banyak lagi.

Lihat Juga :   Google mengumumkan Multisearch, alat carian teks dan imej berasaskan AI

Beliau merupakan seorang pakar kebudayaan Melayu yang pernah memberi syarahan mengenai kebudayaan Melayu di persidangan antarabangsa dan festival seni. Beliau juga merupakan antara wanita pertama Malaysia yang menghasilkan buku tentang puisi, permainan dan muzik kanak-kanak melalui perniagaan penerbitannya, Akaz. Pada tahun 1992, Azah telah diiktiraf sebagai Tokoh Wanita Johor dan Tokoh Budayawan Melayu.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!