Google Lancarkan Nearby Share Untuk Android.

nearby share android

Google Lancarkan Nearby Share Untuk Android.

Google telah bertahun-tahun menambahbaik cara yang sangat cepat dan mudah untuk berkongsi kandungan antara dua peranti Android, dan akhirnya mereka berjaya berjaya dengan ciri terbaru android iaitu Nearby Share.

Daniel Marcos Schwaycer, seorang Pengurus Produk di Android, mengumumkan Nearby Share semalam, menggambarkannya sebagai “platform untuk membolehkan perkongsian yang boleh dipercayai dan mudah merangkumi ribuan model telefon Android dan berbilion orang.”

Sebelum ini, jika anda ingin membuat sharing content di dalam Android maka anda perlu membuat cari contact, attach kan content yang ingin dikongsi , dan hantar, tetapi dengan Nearby Share anda tidak lagi perlu untuk membuat proses-proses tersebut.

Ia berfungsi dengan menunjukkan senarai peranti “berdekatan anda” dengan mana kandungannya dapat dikongsi. ‘Tapping’ seseorang dalam senarai anda dan memberitahu mereka bahawa anda ingin berkongsi fail dan mereka boleh memilih samaada ingin menerima atau menolak permintaan tersebut.

Untuk memastikan ianya mudah digunakan dan boleh digunakan di apa jenis device android, Google akan secara automatik memilih protokol terbaik yang tersedia untuk mengirim fail. Pilihan yang ada termasuk Bluetooth, Bluetooth Low Energy, WebRTC, dan peer-to-peer Wi-Fi.

Di samping menjadikan perkongsian kandungan menjadi proses yang sangat cepat dan lancar, berita baiknya adalah Google berjaya menjadikan Nearby Share berfungsi dalam Android 6.0 dan seterusnya, yang bermaksud sebahagian besar telefon pintar dan tablet yang digunakan hari ini dapat memanfaatkannya.

Google juga akan menyediakan Chromebook compatibility yang akan ditambahkan “dalam beberapa bulan akan datang,” yang dilihat Google sebagai ciri percuma untuk Instant Tethering yang ada.

Lihat Juga :   Di Malaysia, POCO M4 5G akan mula dijual pada harga RM649.

Buat masa ini, Google telah memilih Pixel dan Samsung device sebagai telefon pintar pertama yang mendapat menggunakan Nearby Share.

Google menjangkakan lebih banyak telefon pintar android akan mula boleh menggunakan Nearby Share dalam beberapa minggu akan datang.

Anda juga mempunyai pilihan untuk disable function Nearby Share ini jika anda tidak mahu menggunakannya. 

 

Baca Juga : Cara Copy Data dari iPhone lama ke Yang Baru

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!