Google mengumumkan Multisearch, alat carian teks dan imej berasaskan AI

Multisearch

Di tengah-tengah pengumuman lain yang tertumpu pada kecerdasan buatan (AI), Google telah mengumumkan ciri “Multisearch” yang akan tersedia kepada pengguna global pada mudah alih di mana Google Lens sudah tersedia. Ciri carian ini, yang membolehkan pengguna mencari menggunakan teks dan imej pada masa yang sama, mula diperkenalkan pada April lalu sebagai cara untuk memodenkan carian Google untuk memanfaatkan keupayaan mudah alih dengan lebih baik.

Melaporkan daripada Techcrunch (10/2), Multisearch dikuasakan oleh teknologi AI yang dipanggil Multitask Unified Model (MUM), yang boleh memahami maklumat dalam pelbagai format, termasuk teks, foto dan video, kemudian melukis cerapan dan hubungan antara topik, konsep, dan idea. Google meletakkan MUM untuk berfungsi dalam ciri carian visual Google Lens, yang membolehkan pengguna menambah teks secara visual pada pertanyaan carian.

“Kami mentakrifkan semula apa yang kami maksudkan dengan carian dengan memperkenalkan Lens. Kami telah membawa Lens terus ke bar carian dan kami terus membawa keupayaan baharu seperti membeli-belah dan bantuan kerja rumah langkah demi langkah,” kata SVP Google Prabhakar Raghavan.

Sebagai contoh, pengguna boleh memaparkan foto baju yang mereka suka pada Carian Google dan kemudian bertanya kepada Lens di mana mereka boleh menemui corak yang sama, tetapi pada jenis pakaian yang berbeza, seperti skirt atau stoking. Atau mereka boleh menghalakan telefon mereka pada bahagian basikal yang rosak dan menaip pertanyaan seperti “cara membetulkan” ke dalam Carian Google. Gabungan perkataan dan imej ini boleh membantu Google memproses dan memahami pertanyaan carian yang sebelum ini tidak dapat dikendalikan atau pertanyaan yang lebih sukar untuk dimasukkan menggunakan teks sahaja.

Lihat Juga :   Microsoft Copilot Button akan Menggantikan CTRL di keyboard anda

Teknik ini paling membantu dalam carian membeli-belah, di mana pengguna boleh mencari pakaian yang mereka suka, tetapi dalam warna atau gaya yang berbeza. Atau pengguna boleh mengambil gambar perabot, seperti peralatan makan, untuk mencari barang yang sepadan, seperti meja kopi. Dalam Multisearch, pengguna juga boleh menyempitkan dan memperhalusi hasil mereka mengikut jenama, warna dan atribut visual.

Ciri ini telah disediakan kepada pengguna AS pada Oktober lalu, kemudian dikembangkan ke India pada bulan Disember. Sehingga kini, Google mengatakan Multisearch tersedia untuk semua orang di seluruh dunia pada peranti mudah alih, dalam semua bahasa dan negara tempat Lens tersedia.

Google mengumumkan Mei lalu ia boleh mengarahkan pertanyaan Multisearch kepada perniagaan tempatan (aka “Multisearch near me”), yang akan mengembalikan hasil carian untuk item yang pengguna cari untuk inventori padanan itu di peruncit tempatan atau perniagaan lain. Sebagai contoh, dalam kes basikal dengan bahagian yang patah, pengguna boleh menambahkan teks “berhampiran saya” pada pertanyaan carian dengan foto untuk mencari kedai basikal tempatan atau yang serupa yang mempunyai alat ganti yang diperlukan.

Ciri ini akan tersedia untuk semua bahasa dan negara tempat Lens tersedia dalam beberapa bulan akan datang. Ia juga akan berkembang melangkaui peranti mudah alih dengan sokongan untuk Multisearch di web dalam beberapa bulan akan datang.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!