Grab Didagangkan Di Nasdaq; Permulaan yang Positif

Beberapa bulan dalam pembikinan, Grab telah secara rasmi memulakan dagangan di bursa saham Amerika Nasdaq hari ini. Langkah yang dianggarkan hampir AS$40 bilion (~RM168.8 bilion) itu dijayakan menerusi penggabungan dengan syarikat pemerolehan tujuan khas (SPAC), Altimeter Growth Corp.

Walaupun Nasdaq mungkin berpangkalan di New York City, pengasas Grab Anthony Tan dan Hooi Ling Tan bersama sekumpulan pekerja serta wakil dari komuniti pemandu, penghantaran dan pedagang menekan loceng pembukaan dari Singapura. Ini adalah kali pertama upacara loceng pembukaan Nasdaq diadakan di Asia Tenggara.

Syarikat itu memulakan perjalanannya di Nasdaq dengan agak baik kerana Reuters melaporkan bahawa saham Grab mengalami lonjakan 18% sejurus selepas debutnya. Ia sedang disenaraikan di bursa saham di bawah simbol ticker “GRAB”.


Kisah Grab bermula di Malaysia sebagai aplikasi panggilan teksi bernama MyTeksi pada tahun 2012 sebelum mengubah dirinya menjadi gergasi e-hailing, penghantaran makanan dan teknologi kewangan serantau. Menggelar Singapura sebagai rumahnya sejak 2014 dan telah memperoleh Uber Asia Tenggara pada 2018, syarikat itu kini melayani pengguna di lebih 400 bandar di seluruh lapan negara Asia Tenggara.

Lihat Juga :   WWDC 2023 : Worldwide Developers Conference tahunan Apple akan diadakan pada 5–9 Jun 2023.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!