HDMI 2.1a ialah standard baharu untuk HDMI Display

HDMI 2.1a

Selepas isu pemalsuan label HDMI 2.1, Administrator License HDMI melancarkan standard HDMI 2.1 baharu.

Pentadbir Pelesenan HDMI baru sahaja mengeluarkan standard baharu untuk pelesenan HDMI generasi terkini. Mereka melakukan ini kerana terdapat banyak penipuan yang dilakukan oleh beberapa pihak berhubung pemalsuan sijil HDMI 2.1.

Seperti yang diketahui, akhir-akhir ini agak banyak vendor memalsukan lesen HDMI 2.1, di mana mereka menjenamakan semula HDMI 2.0 kepada HDMI 2.1. Ini kebanyakannya dilakukan oleh pengeluar dari China.

“Kami baru-baru ini melaporkan bahawa Pentadbir Lesen HDMI telah berhenti melabelkan paparan HDMI yang lebih baharu dengan versi 2.0, dan membenarkan pengilang keupayaan untuk mengambil kesempatan daripada moniker HDMI 2.1, selagi ia mematuhi piawaian yang ditetapkan,” kata wakil untuk HDMI. Pentadbir Pelesenan.dipetik dari halaman Wccftech (26/12).

“Ini berpotensi menyebabkan pengeluar melabelkan paparan HDMI 2.0 sebagai versi 2.1 untuk memalsukan tuntutan kepada pengguna dan dilihat oleh penjual China.”

Mereka berkata mereka akan mencipta standard baharu yang dipanggil HDMI 2.1a. Dan piawaian baharu ini akan membawakan beberapa teknologi baharu yang akan dinikmati oleh pengguna.

Salah satu tambahan terbaru pada HDMI 2.1a ialah penggunaan  Source-Based Tone Mapping atau SBTM. Source-Based Tone Mapping (SBTM) ialah ciri HDR baharu yang membenarkan beberapa pemetaan HDR dilakukan oleh peranti sumber, bukan peranti Paparan.

SBTM amat berguna dalam kes di mana video atau grafik HDR dan SDR digabungkan menjadi satu imej, seperti imej atau panduan program dengan tetingkap video bersepadu.

SBTM juga membenarkan PC dan peranti permainan menjana isyarat HDR yang dioptimumkan secara automatik untuk memaksimumkan penggunaan keupayaan HDR skrin tanpa konfigurasi pengguna manual peranti Sumber, seperti yang dipetik dari halaman Wccftech (26/12).

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!