Indonesia akan mulai menerima bekalan 50 Juta vaksin Novavax pada bulan Julai

novavax-indonesia

Indonesia dijangka akan menerima 50 juta dos vaksin yang dikeluarkan oleh syarikat bioteknologi Amerika Novavax, kata syarikat farmasi negara Bio Farma, dengan pengiriman pertama dijadualkan tiba pada bulan Julai.

Novavax mengumumkan pada hari Isnin bahawa calon-calon percubaan vaksin COVID-19 didapati mempunyai efficacy keseluruhan sebanyak 90.4 peratus dalam percubaan Tahap 3 yang dilakukan di AS dan Mexico. Percubaan juga mendapati bahawa vaksin 100% berkesan terhadap kes sederhana hingga teruk. Dan mungkin ada di antara penerima akan mempunyai sedikit kesan sampingan ringan, seperti mual, sakit kepala, dan sakit otot.

Dengan AS yang dilindungi dengan vaksin oleh pengeluar lain, Novavax telah menjanjikan 1.1 bilion dos vaksinnya kepada inisiatif COVAX yang disokong oleh WHO, yang bertujuan untuk mengedarkan vaksin COVID-19 ke negara-negara membangun, termasuk Indonesia.

Itu akan datang dalam bentuk 50 juta dos vaksin untuk Indonesia, yang akan dihantar secara bertahap ke negara itu antara bulan Julai dan September.

“Akan ada 2.5 juta hingga 4 juta dos [dengan setiap pengiriman],” kata jurucakap vaksinasi COVID-19 Bio Farma, Bambang Heriyanto.

Vaksin Novavax masih memerlukan kebenaran penggunaan kecemasan (EUA) dari Badan Pemantau Makanan dan Dadah (BPOM) sebelum dapat dilancarkan untuk program vaksinasi di Indonesia.

Indonesia juga berharap dapat mendapatkan bekalan vaksin Amerika lain, Pfizer, mulai pada suku ketiga 2021.

Negara ini buat masa ini sangat bergantung pada vaksin yang dihasilkan oleh firma farmasi China Sinovac, dan juga vaksin yang dikembangkan oleh firma farmasi Anglo-Sweden AstraZeneca, yang terakhir telah diterima oleh negara melalui inisiatif COVAX.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!