Indonesia mahu memenangi perlumbaan EV tanpa cukai jualan dan tiada duti eksport.

JAKARTA (Bloomberg): Dalam usaha untuk meningkatkan daya tarikannya kepada pengeluar terkemuka seperti Tesla Inc. dan BYD Co., Indonesia dikhabarkan akan mempertimbangkan lebih banyak faedah cukai.

Menurut orang yang mempunyai pengetahuan tentang situasi yang enggan dikenal pasti kerana dasar itu belum didedahkan kepada umum, kabinet telah memutuskan untuk memberikan 0% duti eksport dan pengecualian cukai nilai tambah kepada pembuat kereta elektrik yang akan bertapak di darat.

Tidak jelas berapa lama insentif akan tersedia atau jika terdapat sebarang keperluan lanjut.

Pelabur boleh membawa masuk kereta untuk dijual di dalam negara, tetapi mereka mesti menyelesaikan pembinaan kilang dalam tempoh dua tahun atau berdepan denda yang masih dipertimbangkan oleh kerajaan. Keputusan kabinet perlu diformalkan, dan sebelum ia didedahkan kepada umum, dasar itu mungkin berubah.

Meningkatkan kepentingan dalam persaingan untuk rantaian bekalan EV global ialah Presiden Joko Widodo. Thailand, gergasi automotif serantau, Vietnam, dan Filipina adalah pesaing Indonesia.

Semasa pengeluar EV terkemuka BYD menandatangani perjanjian untuk meneroka potensi pelaburan pada bulan Mei, tiada perjanjian rasmi telah didedahkan setakat ini, Indonesia telah berbincang dengan Tesla selama bertahun-tahun dalam usaha untuk meyakinkan pembuat kereta AS itu untuk menubuhkan operasi tempatan.

Sumber : Bloomberg

About Author

Lihat Juga :   SEC mengatakan posting pada akaun X palsu, spot Bitcoin ETF belum diluluskan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!