Indonesia masih berminat untuk merayu Elon Musk, dan ‘tidak bimbang’ dengan pembukaan Tesla di Malaysia

tesla malaysia

Ketika Indonesia meneruskan usaha selama bertahun-tahun untuk mendapatkan pelaburan daripada jutawan Elon Musk, pemerhati telah berkata rizab nikel gergasi negara itu mungkin tidak begitu besar seperti yang diharapkan, manakala pergantungan bahan api fosilnya menunjukkan Jakarta “tidak sepenuhnya serius” mengenainya yang boleh renewable energy push.


Luhut Pandjaitan, Menteri penyelaras hal ehwal maritim dan pelaburan Indonesia, berkata bulan lalu bahawa beliau merancang untuk bercakap dengan orang terkaya dunia semasa lawatan ke California pada 2 Ogos, dalam percubaan kesekian kalinya untuk mencapai perjanjian ketika negara itu berusaha untuk menjadi serantau. hab pembuatan kenderaan elektrik.

Sementara itu, Jakarta tidak mengesahkan jika Luhut ada bertemu Musk, Menteri Kesihatan Budi Sadikin mengadakan pertemuan pada 4 Ogos dengan usahawan itu untuk membincangkan kerjasama dengan rangkaian satelitnya, Starlink, untuk menyediakan akses internet kos rendah ke pusat kesihatan terpencil di Nusantara. “Dengan akses internet, perundingan perkhidmatan kesihatan boleh dilakukan secara dalam talian,” kata Budi pada Ahad.

Indonesia sedang kuat berusaha, walaupun ia telah berasa rendah diri dengan keputusan ahli perniagaan itu untuk menempatkan ibu pejabat Tesla Asia Tenggara di negara jiran Malaysia, di mana ia melancarkan operasi di Malaysia pada 20 Julai dengan mengeluarkan kereta Model Y dan Model 3, berharga dari 199,000 ringgit ( AS$43,600) kepada 288,000 ringgit.

Presiden Indonesia Joko Widodo bertemu Elon Musk di tapak pelancaran SpaceX di Texas, Mei tahun lalu. Foto: Edaran
Presiden Indonesia Joko Widodo bertemu Elon Musk di tapak pelancaran SpaceX di Texas, Mei tahun lalu. Foto: Edaran

Banyak penerbitan Indonesia memandang sepi perkembangan itu, mengatakan Jakarta telah “dihina”, manakala The Jakarta Post berkata peluang Indonesia untuk menjadi pengeluar EV utama telah ditutup.
“Menjelajah ke seluruh dunia untuk meyakinkan bakal pelabur adalah satu usaha yang mulia, tetapi mungkin ada sesuatu yang kurang dalam tawaran Indonesia. Kami mempunyai ekonomi terbesar di Asia Tenggara, pasaran pengguna yang semakin meningkat, insentif pembelian EV dan rizab nikel terbesar di dunia,” kata akhbar itu dalam editorial pada 3 Ogos. “Adakah pemain global tidak mahu berebut-rebut untuk melabur di sini?”

Lihat Juga :   Malaysia sudah memenangi Tesla dan Amazon. Adakah Google, Microsoft seterusnya?

Pegawai dari kementerian Luhut telah meluangkan masa seminggu lalu untuk meyakinkan orang ramai bahawa ibu pejabat wilayah baharu Tesla di Selangor bukanlah petanda bahawa Indonesia diabaikan oleh Musk.
“Pelaburan Tesla di Malaysia bukan [dalam bentuk] kilang EV, tetapi untuk jualan dan pengedaran, jadi kami tidak terlalu bimbang tentang itu,” kata Septian Hario Seto, timbalan penyelarasan pelaburan dan perlombongan di kementerian itu. Julai 25. “Apa yang kami sasarkan ialah kilang EV. Bagi Malaysia, ia hanya melabur dalam rangkaian pengedaran dan pengecasan.”

Indonesia juga telah membuat beberapa dakwaan yang tidak berasas untuk membuktikan usaha mereka tidak membuahkan hasil. Ogos lalu, Luhut mendakwa Tesla telah bersetuju untuk membeli nikel Indonesia bernilai AS$5 bilion yang dihasilkan oleh Zhejiang Huayou Cobalt dan CNGR Advanced Material China. Tesla tidak pernah mengulas mengenai tuntutan ini.

Presiden Indonesia Joko Widodo bertemu Elon Musk di tapak pelancaran SpaceX di Texas, Mei tahun lalu. Foto: Edaran
Presiden Indonesia Joko Widodo bertemu Elon Musk di tapak pelancaran SpaceX di Texas, Mei tahun lalu. Foto: Edaran

Sumber : South China Morning Post

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!