Indonesia membatalkan rancangan untuk menghantar pekerja ke ladang kelapa sawit Malaysia

sawit malaysia

Indonesia membatalkan rancangan untuk menghantar rakyatnya bekerja di ladang kelapa sawit di Malaysia, yang menghadapi kekurangan buruh, kata utusannya ke Kuala Lumpur semalam.

Malaysia, pengeluar minyak sawit kedua terbesar di dunia, bersedia untuk mengalu-alukan kumpulan besar pertama pekerja asing dari Indonesia sejak membuka semula sempadan sebagai rangsangan bagi industri yang menghadapi kekurangan lebih 100,000 pekerja.

Masalah buruh telah mengurangkan pengeluaran minyak sawit Malaysia, yang bergantung kepada buruh asing, ke paras terendah dalam beberapa tahun apabila dunia menghadapi kekurangan minyak yang boleh dimakan yang lebih luas akibat perang Rusia-Ukraine dan sekatan eksport di pengeluar utama Indonesia.

Pada petang Selasa, 164 pekerja dari pulau Lombok di Indonesia, negara sumber pilihan industri untuk pekerja kerana persamaan cuaca dan rupa bumi, dijangka tiba di Kuala Lumpur dengan penerbangan sewa, kata Duta Indonesia ke Malaysia Hermono kepada Reuters.

Tetapi agensi Indonesia yang bertanggungjawab untuk melindungi pekerja asing membatalkan proses pengambilan dan tidak membenarkan pekerja itu terbang, kata utusan itu.

“Mungkin terdapat salah faham mengenai peraturan Malaysia dalam proses pengeluaran permit kerja. Saya memberi syor dan jaminan bahawa semua pekerja akan mendapat permit kerja sebaik sahaja mereka lulus pemeriksaan kesihatan di Malaysia,” katanya.

Kementerian sumber manusia, yang telah menjadualkan sesi pemantauan pada petang semalam mengenai ketibaan pekerja, membatalkan acara itu dengan alasan “keadaan yang tidak dapat dielakkan”.

Malaysia bergantung kepada pekerja asing, yang kebanyakannya berasal dari Indonesia, Bangladesh, dan Nepal, untuk mengisi pekerjaan kilang dan ladang yang diketepikan oleh penduduk tempatan.

Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini mengenai layanan terhadap pekerja asing, dengan tujuh syarikat Malaysia diharamkan oleh AS dalam dua tahun lepas kerana menggunakan apa yang pihak berkuasa AS anggap sebagai “forced labour”.

Lihat Juga :   Macam Mana Nak Mohon Bantuan Khas Ibu Tunggal

Sumber : MalaysiaNoe

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!