Indonesia menangguhkan operasi sementara tiga pesawat Boeing 737 MAX 9 yang dikendalikan oleh Lion Air

boeing 737 max 9 lion air

JAKARTA: Indonesia menghentikan sementara tiga pesawat Boeing 737 MAX 9 pada 6 Jan, dikendalikan oleh Lion Air, walaupun konfigurasi berbeza daripada pesawat yang terpaksa melakukan pendaratan cemas di AS minggu lalu, kata kementerian pengangkutan pada Isnin (8 Jan).

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan Amerika Syarikat (FAA) mengarahkan penggantungan sementara 171 jet Boeing yang dipasang dengan panel yang sama yang mengoyakkan jet Alaska Airlines berusia lapan minggu pada hari Jumaat, memaksa pendaratan cemas.

Palam pintu tercabut di sebelah kiri jet Alaska Airlines selepas berlepas dari Portland, Oregon, dalam perjalanan ke Ontario, California, memaksa juruterbang berpatah balik dan mendarat dengan selamat dengan kesemua 171 penumpang dan enam anak kapal berada di dalamnya.

Tiga pesawat Boeing 737 MAX 9, satu-satunya yang dimiliki Indonesia, telah digantung bermula dari 6 Jan sehingga diberitahu kelak, kata Adita Irawati, jurucakap kementerian pengangkutan.

Pesawat Lion Air mempunyai “pintu keluar kecemasan pertengahan kabin jenis II” manakala pesawat Alaska Airlines mempunyai “palam pintu keluar tengah”, kata Adita.

“Ini bermakna sistem di bahagian tengah pintu kecemasan berfungsi dan boleh digunakan untuk pemindahan,” tambah Adita.

Kementerian akan berkoordinasi dengan FAA, Boeing dan Lion Air untuk memantau keadaan, sambil menambah bahawa “keselamatan operasi akan menjadi keutamaan kami”.

About Author

Lihat Juga :   Pernyataan Privasi Google Telah Disemak, dan Mengapa Anda Perlu Ambil Tahu.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!