Inflasi Sri Lanka mencecah 54.6%. Punca: Rasuah.

inflasi sri lanka

Untuk rekod kesembilan berturut-turut, negara Sri LankSa menyaksikan inflasinya meningkat kepada paras tertinggi sepanjang masa iaitu 54.6 peratus.

Ia juga merupakan kali pertama Indeks Harga Pengguna Colombo (CCPI) melepasi paras 50 peratus. Untuk meletakkan sesuatu dalam perspektif, inflasi hanya berada pada 7.6 peratus pada Julai 2021.

Angka terbaru itu muncul selepas Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menggesa kerajaan Sri Lanka untuk mengekang inflasi dan menghadapi rasuah untuk menyelesaikan keadaan ekonomi negara.

Walaupun terdapat pelbagai faktor seperti pandemik COVID-19 dan kejutan harga makanan dan tenaga dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, IMF menyalahkan sepenuhnya rasuah.

Berikutan lawatan 10 hari ke ibu negara Sri Lanka, Colombo, wakil daripada pemberi pinjaman global itu berkata ia akan menjadi tugas yang sukar untuk membetulkan kesilapan yang menyebabkan masalah ekonomi negara Asia Selatan itu.

“Memandangkan tahap pendapatan yang rendah, pembaharuan cukai yang meluas diperlukan segera,” kata IMF dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa Sri Lanka perlu “mengurangkan kelemahan rasuah” dan menangani inflasi.

IMF juga mencadangkan agar Sri Lanka perlu menamatkan subsidi tenaganya yang telah menghabiskan belanjawan kerajaan.

“Pihak berkuasa telah mencapai kemajuan besar dalam merangka program pembaharuan ekonomi mereka dan kami tidak sabar untuk meneruskan dialog dengan mereka,” tambahnya.

Dalam erti kata lain, sebelum IMF boleh meminjamkan sebarang wang kepada Sri Lanka untuk memperbaiki ekonominya, ia perlu menghapuskan rasuah yang menyebabkan salah urus wang tunai pada mulanya.

Keadaan rakyat Sri Lanka?

Krisis ekonomi sangat teruk sehingga rakyat Sri Lanka sering mengalami gangguan elektrik dan beratur panjang di stesen minyak.

Lihat Juga :   Macam Mana Cara Mudah untuk Semak IMEI iPhone

Kos bahan api sahaja telah meningkat sehingga 400 peratus, menyebabkan kerajaan Sri Lanka gagal membayar hutang asingnya yang berjumlah AS$51 bilion.

22 juta rakyat Sri Lanka bukan sahaja kehabisan petrol tetapi kehabisan makanan, ubat-ubatan dan keperluan lain. Banyak perkhidmatan awam yang tidak penting telah ditutup.

Penyelaras Residen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Sri Lanka, Hanaa Singer-Hamdy berkata, rakyat di negara Asia Selatan itu memerlukan bantuan segera.

“Sistem penjagaan kesihatan Sri Lanka yang dahulunya kukuh kini berada dalam bahaya, mata pencarian menderita, dan yang paling lemah menghadapi kesan yang paling besar,” katanya.

PBB telah merayu untuk bantuan menyelamatkan nyawa AS$47 juta kepada 1.7 juta orang di Sri Lanka.

Sementara itu, rakyat Sri Lanka turun ke jalan untuk menuntut peletakan jawatan Mahinda Rajapaksa. Mahinda meletak jawatan pada Mei 2022 berikutan protes besar-besaran di seluruh pulau.

Semuanya kini bergantung kepada presiden keenam Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, untuk bukan sahaja membanteras inflasi, tetapi menghapuskan rasuah.

Sumber : Mashable.com

About Author

Lihat Juga :   Buat Duit Dengan Menjual Pakaian, Kasut & Beg Pre-Loved Anda Di Kedai Jimat Di KL Ini

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!