Ini ialah senarai 10 telefon Android terbaik, dikuasai oleh cipset SD 8 Gen 1

antutu 10 phone android terbaik

8 daripada 10 peranti terbaik teratas dalam senarai AnTuTu untuk tempoh Mac 2022 didominasi oleh cip perdana terbaharu, Snapdragon 8 Gen 1. Tetapi lebih menarik, MediaTek telah memasuki senarai buat kali pertama dan menduduki salah satu kedudukan teratas. AnTuTu baru-baru ini mengeluarkan senarai Kedudukan Prestasi Telefon Pintar Android Mac 2022, yang menampilkan 10 telefon dan pemproses dengan hasil penanda aras terbaik.

Qualcomm Snapdragon mendominasi senarai dengan mengisi tiga kedudukan teratas. Kedudukan pertama diduduki oleh telefon pintar permainan Red Magic 7 Pro dengan skor melebihi 1 juta. Kemudian diikuti dengan siri iQOO 9 yang turut sama dikuasakan oleh Snapdragon 8 Gen 1.

Di tempat keempat, buat pertama kalinya MediaTek termasuk dalam senarai ranking ini. Dikuasakan oleh Dimensity 9000, Redmi K50 Pro berjaya membawa nama MediaTek ke senarai dengan skor hampir mencecah 1 juta. Bukan sahaja Redmi, MediaTek turut dibawakan oleh OPPO Find X5 Pro yang berada di kedudukan ke-6.

Selain daripada Snapdragon 8 Gen 1 dan Dimensity 9000, tiada cip lain yang berjaya mencapai kedudukan teratas. Walaupun pada bulan Februari Galaxy S22 Ultra dengan Exynos 2200 muncul dalam senarai, ia gagal mengatasi keluaran baharu selepasnya.

Dilaporkan dari Gizmochina (2/4), MediaTek telah memfokuskan kepada pasaran kelas bawah dan pertengahan dalam dua tahun kebelakangan ini dan semakin pantas memperoleh bahagian pasaran. Kemudian syarikat itu beralih kepada flagship mewah untuk mewujudkan tapak yang kukuh.

Dimensity 9000 bukan sahaja menggunakan proses TSMC 4nm, tetapi juga mempunyai teknologi seni bina yang unik. CPU ialah gabungan 1x X2 teras super, 3x A710 teras besar dan 4x A510 teras kecil. Ini adalah penyelesaian terbaru ARM untuk perdana.

Lihat Juga :   Xiaomi 12 Series Diumumkan Gunakan Snapdragon 8 Gen 1 dan Kamera 50MP

MediaTek juga menawarkan prestasi yang kurang mutlak tetapi unggul dari segi hayat bateri iaitu Dimensity 8100 berasaskan 5nm yang dikatakan lebih stabil. Ia menggunakan seni bina 8+8 ARM.big.LITTLE biasa dan menjanjikan nisbah kecekapan kuasa yang lebih baik.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!