Ini Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Cukai Barang Import 10% Jualan Dalam Talian

1 Januari 2024, Kerajaan Malaysia akhirnya akan mula menguatkuasakan cukai jualan dalam talian sebanyak 10%. Ini pada mulanya disebabkan oleh undang-undang baru yang diluluskan oleh parlimen tahun lepas. Walaupun cukai itu dimaksudkan untuk dikenakan pada bulan April dan kemudian ditangguhkan selama-lamanya, ia sebenarnya berkuat kuasa pada 1 Januari tahun ini.

Kini, maklumat di laman web jabatan Kastam Diraja Malaysia dan dokumen Soalan Lazim baharu yang dikeluarkan pada 6 November 2023, mengesahkan bahawa cukai jualan ke atas barangan bernilai rendah (LVG) akan dilaksanakan pada 1 Januari 2024. Ini bermakna 10% cukai jualan dalam talian akan dikenakan ke atas barangan yang dijual dalam talian di Malaysia yang diimport dari luar negara dan bernilai RM500 atau kurang, walaupun terdapat beberapa pengecualian.

Sebagai permulaan, LVG terpakai kepada mana-mana barangan yang dibawa masuk ke Malaysia melalui udara, laut atau darat dan dijual kurang daripada RM500 melalui vendor berdaftar. Tidak kira sama ada ia berada di Malaysia atau di luar negara, semua penjual dalam talian yang mengimport item dengan jumlah nilai jualan melebihi RM500,000 dalam satu tahun kalendar dikehendaki mendaftar sebagai vendor LVG. Tetapi kategori ini tidak termasuk rokok, barangan tembakau, minuman keras, paip merokok atau rokok elektronik.

Harga jualan barang yang anda beli, yang tidak termasuk cukai, duti, yuran atau caj lain, akan tertakluk pada kadar 10%. Sememangnya, anda tidak perlu membayar cukai jualan atau cukai import semasa pelaksanaan cukai baharu ini kerana kemudahan de minimis, yang pada masa ini mengecualikan barangan import bernilai kurang daripada RM500.

Soalan Lazim memang menerangkan senario di mana anda perlu membayar caj import sebagai tambahan kepada cukai jualan dalam talian sebanyak 10%. Anda akan dikenakan duti import dan cukai jualan jika barang anda berharga di bawah RM500 tetapi bernilai lebih apabila barangan dan insurans difaktorkan. Dalam kes ini, kemudahan de minimis tidak akan terpakai. Oleh itu, jika terdapat bukti bahawa cukai LVG telah dikutip pada masa jualan, cukai jualan biasa tidak akan digunakan.

Lihat Juga :   Semakan Tawaran Ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2023

Memandangkan LVG yang diimport melalui laut atau jalan raya tidak dilindungi oleh kemudahan de minimis, anda akan bertanggungjawab untuk membayar duti import sebagai tambahan kepada cukai jualan dalam talian. Syarat ini juga terpakai kepada LVG yang diimport melalui jalan raya. Memandangkan Shopee mahupun Lazada tidak mengemas kini pusat bantuannya dengan maklumat tentang cukai LVG, masih tidak jelas sejauh mana pasaran dalam talian ini akan mengenakan cukai ini dengan tepat.

Menteri Perhubungan Fahmi Fadzil menjelaskan kerajaan mengambil tindakan ini khusus untuk menjadikan produk tempatan lebih berdaya saing, kerana ia hanya akan memberi kesan kepada barangan import. Sebaik sahaja platform e-dagang yang berkaitan mengeluarkan cadangan pelaksanaan untuk cukai baharu, kami akan memaklumkan anda.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!