Inilah yang kita ketahui tentang varian Omicron setakat ini

omicron varian

Dunia telah dilanda sedikit panik selepas diumumkan bahawa varian COVID-19 baharu ditemui di Afrika Selatan, dan telah merebak ke beberapa negara lain di seluruh dunia.

Selepas melihat cara varian Delta merebak dengan begitu cepat (dan melakukan banyak kerosakan dalam proses itu), banyak kerajaan telah memperkenalkan sekatan perjalanan baharu dan telah memperkukuh langkah untuk mencegah penyebaran virus selepas tempoh protokol yang santai.

Tetapi bagaimanakah varian baharu itu? Dan berapa banyak yang kita sudah tahu mengenainya? Lebih penting lagi, sejauh manakah kita harus perhatikan?

Strain baru telah dinamakan Omicron, dan telah dilabelkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai “variant of concern (varian kebimbangan)” – yang meletakkannya dalam kelas yang sama dengan strain Delta.

Bukti awal malah telah mencadangkan bahawa Omicron boleh menjadi lebih cepat berjangkit berbanding varian lain, walaupun data keseluruhan masih jauh untuk saintis boleh membuat apa-apa jenis kesimpulan muktamad tentang kesannya.

Kami masih belum tahu banyak tentang varian ini,” kata ketua teknikal WHO mengenai COVID-19 Maria van Kerkhove semasa taklimat minggu lalu.

“Apa yang kami tahu ialah varian ini mempunyai sejumlah besar mutasi, dan kebimbangannya ialah apabila anda mempunyai begitu banyak mutasi, ia boleh memberi kesan kepada cara virus berkelakuan,” katanya. “Kami akan mengambil masa beberapa minggu untuk memahami kesan yang ada pada varian ini.”

 

Sedikit Maklumat Mengenai Omicron.

Omicron pertama kali dikenal pasti oleh penyelidik Afrika Selatan pada 9 November 2021, yang kemudian melaporkan penemuan itu kepada WHO.

Lihat Juga :   Maxis menawarkan 1Gbps Business Fiber dengan hanya RM189/bulan

Walaupun merasakan bahawa Omicron ditemui cukup awal, terdapat beberapa perkara tentang varian yang mungkin menunjukkan ia sangat mudah berjangkit berbanding dengan varian coronavirus lain.

Bilangan kes sejak penemuan Omicron telah meningkat dengan mendadak di Afrika Selatan – daripada sekitar 275 kepada 3,700 kes sehari mengikut data yang disediakan oleh Universiti John Hopkins.

Penyebabkan untuk peningkatan tinggi jangkitan itu pada masa ini masih belum disahkan, tetapi kemungkinan ada kaitan dengan fakta bahawa varian Omicron mengandungi sejumlah mutasi protein spike – 32 secara keseluruhan, dan menggandakan jumlah yang terdapat pada varian Delta.

Di antara ini, beberapa mutasi telah dikatakan serupa dengan yang terdapat pada varian lain yang menjadi perhatian. Mutasi ini secara amnya diketahui dapat membantu penyebaran virus, menjadi lebih tahan terhadap vaksin, atau bahkan membawa kepada gejala jangkitan yang lebih teruk.

Dan bagi mutasi yang lain, kebanyakannya pada masa ini tidak diketahui oleh penyelidik.

“Terdapat beberapa mutasi yang kami tidak mempunyai sebarang maklumat tentangnya,” kata Katelyn Jetelina – ahli epidemiologi di UTHealth School of Public Health, Texas.

“Mereka tidak pernah melihatnya pada “variant of concern” sebelum ini. Jadi, saya fikir, salah satu soalan pertama ialah: Apakah ini? Adakah kita perlu risau tentang mereka atau tidak?”

“Protein spike pada asasnya adalah kunci ke dalam sel kita untuk menjangkiti kita,” tambahnya. “Itu mungkin yang mewujudkan peningkatan dalam kes yang kita lihat di Afrika Selatan sekarang.”

 

Jangan panik dulu.

Walaupun varian itu mempunyai dua kali ganda jumlah mutasi berbanding dengan varian Delta, sesetengah pakar mengatakan bahawa kita tidak seharusnya terlalu cepat panik, memandangkan lebih banyak mutasi tidak semestinya bermakna lebih mematikan, tahan vaksin atau virus.

Lihat Juga :   Kini Tersedia Di Malaysia: Harga Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2022) bermula pada RM1,499

Menurut doktor yang menemui strain di Afrika Selatan, gejala yang ditimbulkan oleh Omicron hanya terbukti “sangat ringan”, dan telah mengatakan bahawa reaksi dari negara seperti UK – apabila mereka segera mengenakan sekatan perjalanan baharu berikutan berita itu. – telah menjadi panik yang tidak perlu.

Walau bagaimanapun, seperti semua varian virus COVID-19, penyelidik sentiasa memantau perkembangan selanjutnya dan sedang menunggu untuk melihat cara varian itu bermain terhadap vaksin, dan seberapa cepat ia boleh merebak di negara yang mempunyai kadar vaksin. lebih tinggi.

“Kami belum tahu sama ada varian baharu ini mengatasi Delta,” kata Jetelina. “Kami juga masih tidak tahu sama ada ia akan mengelak vaksin kami.”

“Kami benar-benar hanya perlu berpegang teguh untuk melihat bagaimana ini berlaku dan apakah langkah kami seterusnya,” katanya.

Sumber : sea.mashable.com

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!