Instagram Keluarkan Candid Stories, Ciri Baharu Serupa dengan BeReal

instagram candid stories

Instagram secara rasmi melancarkan ciri yang disebut-sebut sebagai pesaing kepada aplikasi BeReal. Kehadiran ciri baharu bernama Candid Stories diumumkan oleh Instagram menerusi laman blognya.

Dipetik dari Engadget, Rabu (14/12/2022), Candid Stories membolehkan pengguna berkongsi gambar rawak diri mereka setiap hari. Kemudian, ciri ini akan mengaktifkan kamera hadapan dan belakang secara serentak.

candid stories

Untuk dapat melihat hasil Candid pengguna lain, anda mesti membuat muat naik Candid mereka sendiri dahulu. Menurut jurucakap syarikat, ciri Instagram ini akan diuji dan dilancarkan kepada pengguna Afrika Selatan terlebih dahulu.

“Kami mula menguji Candid, cara baharu untuk anda dan rakan anda menangkap dan berkongsi perkara yang sedang anda lakukan dalam cerita yang hanya boleh dilihat oleh mereka yang berkongsi cerita mereka,” tulis Instagram di blognya.

Selain daripada Candid Stories, Instagram turut melancarkan ciri baharu iaitu Notes. Ciri ini membolehkan pengguna menulis status sehingga 60 aksara menggunakan teks dan emoji.

Kemudian, Nota ini boleh dilihat oleh orang lain melalui menu Inbox dalam aplikasi Instagram. Sama seperti Stories, status dalam Nota boleh bertahan selama 24 jam.

“Balasan kepada Nota yang dibuat akan masuk sebagai DM (Direct Message) dalam peti masuk anda,” tulis Instagram. Ciri ini dikatakan sebagai cara baharu untuk pengguna berkongsi fikiran mereka dan memulakan perbualan dengan orang lain.

Seiring dengan ciri ini, Instagram turut memperkenalkan beberapa ciri baharu supaya pengguna boleh berinteraksi dalam kumpulan yang lebih kecil iaitu Group Profiles dan Collaborative Collections.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!