iOS 15: Tarikh dilancarkan dan ciri baru

iOS 15 new features

Walaupun baru-baru ini (April) kita baru sahaja melihat banyak ciri baru dengan iOS 14.5, termasuk kemampuan unlock iPhone anda dengan Face ID semasa memakai topeng, menghentikan aplikasi daripada menjejaki anda untuk tujuan pengiklanan dan memilih dari empat suara Siri, iOS 15 dikatakan mempunyai lebih banyak ciri baru.

Ciri iOS 15 yang baru termasuk audio spatial dan sokongan Android dan Windows untuk FaceTime, perkongsian lebih mudah di iMessage dan petunjuk yang lebih mudah di Maps. 

Tarikh Pelancaran iOS 15: September 2021


Apple mendedahkan iOS 15 pada Worldwide Developers Conference baru-baru ini. Tahun ini WWDC 2021 semuanya dijalankan secara maya sama seperti tahun lepas, dan ianya berlangsung pada 7-11 Jun 2021. OS baru kini tersedia untuk diuji oleh pembangun. Ia akan dimuat turun sebagai beta awam pada bulan Julai.

Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook mengatakan versi akhir iOS 15 akan dilancarkan pada musim gugur. Kemungkinan ini akan berlaku pada bulan September, bersamaan dengan pelancaran iPhone 13.

Ciri baru iOS 15

Berikut adalah beberapa ciri baru  di iOS 15, yang dilancarkan di WWDC 2021. (Dan inilah gambaran keseluruhan semua ciri baru iOS 15.)

Penambahbaikan pada FaceTime: Audio spatial, sokongan untuk Android dan Windows


FaceTime akan menawarkan audio spatial untuk membuat suara orang kelihatan berasal dari kedudukan mereka di skrin, menjadikan sembang video anda terasa lebih normal / natural dan seolah-seolah anda sedap bercakap dengan mereka di depan anda. 

Lihat Juga :   Bagaimana untuk melihat IP address anda dalam Mac, iOS dan Android

FaceTime juga akan lebih serupa kepada Zoom, yang memungkinkan pengguna melihat semua peserta dalam pandangan grid, menjadualkan panggilan, dan berkongsi pautan ke panggilan yang dapat diakses melalui browser pada peranti Google Android dan Microsoft Windows.

ios 15 new features

Ciri perkongsian iMessage


iOS 15 menambah beberapa ciri pada cara perkongsian iMessage baru untuk foto, artikel berita dan playlist. Apabila kawan anda menghantar beberapa gambar kepada anda melalui iMessage, mereka akan muncul dalam formasi kolaj dinamik yang membolehkan anda swipe atau klik untuk melihat keseluruhan aplikasi foto anda. Sekiranya anda ingin mengakses foto yang sama di kemudian hari, anda akan dapati foto tersebut disimpan dalam folder Shared with You yang baru, serta dicampurkan dengan foto dan kenangan pilihan anda sendiri. Anda juga akan menemui artikel berita dan playlist yang dikongsi melalui iMessage di tab Shared with You yang baru di aplikasi Berita dan Apple Music anda.

Apple Map mendapat mempunyai jalan 3D, arah berjalan AR


Apple Map mempunyai peningkatan, dengan lebih banyak data ketinggian, warna jalan dan arah pemanduan, label yang lebih baik, mercu tanda 3D dan mod malam yang lebih baik.

Dari segi pengangkutan awam, anda juga dapat pin perhentian / transit dan maklumat stesen terdekat pada iPhone dan Apple Watch anda, dan menerima kemas kini dan pemberitahuan automatik semasa anda penggangkutan anda hampir kepada perhentian anda. Semasa berjalan kaki, ciri augmented reality baru membolehkan pengguna mengimbas bangunan berdekatan di kawasan itu dengan kamera iPhone untuk menentukan kedudukan tepat mereka untuk arah berjalan yang lebih tepat. Nampak sungguh hebat bukan. 

Bagaimana anda memuat turun iOS 15?


Sekiranya anda merupakan sebahagian daripada program pembangun Apple (Apple’s developer program), anda boleh memuat turun iOS 15 developer beta sekarang untuk menguji apl anda. OS akan tersedia untuk dimuat turun sebagai beta awam pada bulan Julai 2021, jadi anda boleh memuat turunnya jika anda suka, tetapi sebagai amaran: Versi Beta biasanya akan mempunyai sedikit masalah atau bug, dan kami tidak mengesyorkan agar anda memuat turunnya pada peranti utama anda. Tetapi jika anda mahu, berikut adalah cara memuat turun beta iOS 15 dan iPadOS 15. dengan pergi ke Settings app > General > Software Update

Lihat Juga :   Kemas kini iOS 17.2.1 kini tersedia dengan pembetulan bug yang penting

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!