ISP Korea Selatan Saman Netflix Selepas Lonjakan Trafik Dari Squid Game dan Rancangan Lain

ISP Korea Selatan Saman Netflix

 

Squid Game, Netflix yang dihasilkan Korea Selatan, mungkin merupakan rancangan TV yang paling banyak diperkatakan sejak akhir-akhir ini. Sehingga memperoleh jumlah tontonan yang tinggi di seluruh dunia, yang menjadikannya tempat pertama sebagai tajuk paling popular semasa perkhidmatan streaming di 90 negara – termasuk Malaysia.

Popularitinya juga meningkat di negara asalnya di Korea Selatan, yang mengakibatkan lonjakan lalu lintas jaringan network yang besar. Walaupun kemasukan penonton mungkin merupakan sesuatu yang mengembirakan Netflix. tetapi tidak untuk penyedia perkhidmatan internet Korea Selatan SK Broadband.

ISP Korea Selatan Saman Netflix

Menurut Reuters, ISP tempatan telah menuntut perkhidmatan streaming untuk membayar kos dari peningkatan trafik rangkaian dan kerja-kerja penyelenggaraan yang disebabkan oleh lonjakan trafik, dan juga untuk membayar menggunakan talian khasnya sejak 2018. Untuk konteks, Netflix adalah yang kedua- penjana trafik data terbesar di negara ini – dengan yang pertama adalah platform YouTube Google.

SK Broadband mengatakan bahawa tidak seperti penyedia kandungan lain seperti Amazon, Apple dan Facebook, kedua-dua platform tersebut tidak membayar yuran penggunaan rangkaian – walaupun, alasan di sebalik ini tidak dinyatakan. Ia menambah bahawa trafik data Netflix, yang dikendalikannya sejak Mei 2018, meningkat 24 kali ganda menjadi 1.2 bilion bit data yang diproses sesaat pada bulan September tahun ini. Ia mengatakan bahawa lonjakan ini telah mendorong kejayaan beberapa produksi Netflix tempatan, dengan yang terbaru adalah Squid Game dan drama K-K yang dikenali sebagai D.P.

ISP Korea Selatan Saman Netflix

Tuntutan itu dibuat setelah keputusan Mahkamah Daerah Pusat Seoul terhadap Netflix pada bulan Jun tahun ini. Mahkamah menyatakan bahawa ISP menawarkan “perkhidmatan yang disediakan dengan kos” dan “wajar” bagi Netflix untuk “berkewajiban memberikan sesuatu sebagai balasan” untuk perkhidmatan tersebut. Menurut dokumen pengadilan yang dilihat oleh Reuters, SK Broadband menganggarkan yuran penggunaan rangkaian yang perlu dibayar oleh perkhidmatan streaming pada tahun 2020 sahaja sekitar KRW 27.2 bilion (RM 95.7 juta).

Lihat Juga :   Caj perkongsian kata laluan Netflix untuk Malaysia adalah RM13 sebulan

Sebaliknya, Reuters mengatakan bahawa Netflix telah mengemukakan rayuan terhadap keputusan tersebut, dengan prosiding baru akan dimulakan pada akhir Disember. Perkhidmatan penstriman juga baru-baru ini mengeluarkan pernyataan yang mengatakan bahawa ia menyumbang kepada penciptaan sekitar 16,000 pekerjaan di Korea Selatan – yang berasal dari pelaburan sekitar KRW 770 bilion dan kesan ekonomi sekitar KRW 5,6 trilion. Pada masa yang sama, pihaknya menyatakan bahawa ia akan mengkaji tuntutan SK Broadband, serta untuk membincangkan dan meneroka cara untuk bekerjasama dengan ISP untuk memastikan pelanggan tidak terpengaruh.

(Sumber: Reuters)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!