Ogos 1, 2021
Jeff Bezos Meninggalkan Amazon
Jeff Bezos (AP Photo/Ted S. Warren, File)

Jeff Bezos Meninggalkan Amazon

Jeff Bezos secara rasmi telah meninggalkan jawatan CEO Amazon setelah 27 tahun. Jutawan itu dijadualkan ke angkasa pada 20 Julai 2021.

Sementara itu, dia mengumumkan pengunduran dirinya dari jawatan CEO Amazon pada akhir Mei 2021. Sebagai pengganti, jawatan CEO akan diisi oleh Andy Jassy, ​​yang sebelumnya menjawat jawatan CEO Amazon Web Services.

Jeff Bezos yang nama penuhnya Jeffrey Preston Bezos dikatakan masih mempunyai pengaruh besar terhadap syarikat Amazon. Seterusnya, Jeff Bezos akan menjawat jawatan Chairman Amazon.

Sebelum ini, Amazon mengumumkan perubahan kepemimpinan ini semasa laporan prestasinya pada Februari 2021. Andy Jassy dikatakan akan mengambil alih pada suku ketiga tahun fiskal. Pada masa itu Amazon tidak mengumumkan masa peralihan.

“Saya sangat teruja untuk berpindah ke peranan ketua. Saya akan menumpukan tenaga dan perhatian saya pada produk baru dan inisiatif awal,” kata Jeff Bezos.

Dia berharap pengundurannya dari jawatan CEO akan memberi dia masa untuk lebih menumpukan kepada syarikatnya yang lain iaitu Bezos Earth Fund dan Blue Origin.

Terbang ke Angkasa


Jeff Bezos, bersama dengan adik lelakinya, Mark Bezos dan satu pemenang lelongan untuk tempat duduk penerbangan angkasa, dijadualkan terbang pada 20 Julai 2021.

“Saya mahu menyertai penerbangan ke angkasa ini adalah kerana itu adalah perkara yang paling saya mahukan dalam hidup,” kata Jeff Bezos dalam video yang disiarkannya di akaun Instagram peribadinya, @jeffbezos, yang dipetik dari CNBC, Selasa (8/6/2021).

blue origin jeff bezos

Blue Origin, via EPA, via Shutterstock

Untuk makluman anda, tempat duduk penerbangan ruang angkasa Blue Origin dibeli melalui lelong dengan tawaran USD 2.8 juta.

“Saya tidak menyangka dia akan berada di penerbangan pertama. Sungguh luar biasa, bukan hanya dapat melakukan pengembaraan ini, tetapi juga melakukannya dengan adik saya,” kata Jeff Bezos, sambil menyatakan kegembiraan menjadi dapat terbang ke angkasa bersama adiknya.

Macamamana my

Berpengalaman dan mempunyai minat mendalam di dalam Internet marketing, Web Development, internet & teknologi dan berkaitan gajet.

View all posts by Macamamana my →

Leave a Reply

%d bloggers like this: