Johor Bahru-Singapore Rapid Transit System (RTS) Link melepasi 65% pembinaan

SINGAPURA: Pembinaan  Johor Bahru-Singapore Rapid Transit System (RTS) Link sejauh 4km telah melepasi satu lagi pencapaian, dengan kira-kira 65 peratus kerja-kerja struktur di sebelah Singapura telah selesai.

Projek itu juga telah mencapai 65 peratus siap di belah Malaysia, menurut Mass Rapid Transit Corporation.

Projek RTS Link pada 11 Jan 2024. (Foto: CNA/Jeremy Long)

“Span drop-in”, yang menghubungkan kedua-dua belah jejambat, telah siap. Ini ialah struktur konkrit bertetulang sepanjang 17.1m yang menghubungkan Jeti 47 Malaysia dan Jeti 48 Singapura di atas paras laut – jeti yang paling hampir dengan antara dua negara.

Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong dan Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim bertemu pada Khamis (11 Jan) untuk menandakan selesainya tempoh penyambungan.

Kedua-dua perdana menteri menandatangani plak peringatan yang melambangkan komitmen bersama terhadap projek rel untuk meningkatkan hubungan antara Singapura dan Malaysia.

Pautan RTS dijangka memulakan perkhidmatan penumpang pada penghujung 2026. Ia bertujuan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di Tambak – salah satu lintasan sempadan paling sibuk di dunia – dengan membawa sehingga 10,000 penumpang sejam setiap perjalanan dalam perjalanan yang mengambil masa kira-kira lima minit.

Ia dianggarkan menelan belanja RM10 bilion (AS$2.15 bilion), dengan Singapura menanggung 61 peratus kos.

sumber : channelnewsasia.com

About Author

Lihat Juga :   Microsoft Copilot Button akan Menggantikan CTRL di keyboard anda

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!