Kad kredit dan debit kini boleh digunakan di tol lebuh raya Sprint dan LDP.

credit and debit cards for toll

Sebagai sebahagian daripada ujian sistem pembayaran terbukanya, lebuh raya Sprint dan LDP (Lebuhraya Damansara Puchong) telah mula mengambil kad kredit dan debit tanpa sentuh. Plaza tol mempunyai sekurang-kurangnya satu lorong hibrid yang boleh digunakan untuk membayar dengan Touch ‘n Go dan kad kredit, debit dan prabayar tanpa sentuh. Ini membolehkan pemandu membayar tol dengan mengetik kad Mastercard Paypass atau Visa Paywave mereka.

Hanya Mastercard, Visa dan MyDebit kini diterima di mesin kad Sprint dan LDP, menurut Litrak Group. Anda tidak akan dapat membayar tol menggunakan kad American Express (AMEX) anda, sama seperti MEX. Lorong penerimaan kad kredit dan debit akan termasuk terminal kad berasingan dengan panel LCD yang menunjukkan jumlah tol dan status transaksi.

Hanya perhatikan lorong ujian (MyDebit, Visa dan Mastercard), yang ditetapkan pada papan tanda seperti yang dilihat di atas, dan bayar dengan kad kredit, debit atau prabayar anda. Mengikut penggunaan kami, kad Touch ‘n Go dengan nilai yang disimpan masih lebih cepat daripada kad pembayaran prabayar, yang mengambil masa 1-3 saat untuk diproses. Sekiranya baki kad Touch ‘n Go fizikal anda tidak mencukupi, penerimaan kad pembayaran tambahan bertindak sebagai sandaran.

Menjelang September 2023, ia dirancang untuk 12 lebuh raya mengambil kad kredit dan debit, menamatkan monopoli yang dipegang oleh Touch ‘n Go pada kutipan tol lebuh raya. Hasilnya, terdapat empat kaedah pembayaran yang tersedia di lebuh raya ini: Touch ‘n Go, SmartTAG, RFID dan kad kredit/debit.

Sekiranya anda terlepasnya, kami telah menguji beberapa pilihan pembayaran tanpa sentuh di lebuh raya MEX, termasuk Apple Pay dan Samsung Pay. Anda boleh membaca tentang keputusan kami di sini.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!