Kaodim : Online Home Services Marketplace Akan Hentikan Operasi Pada Julai 2022

kaodim malaysia

Kaodim, pasaran perkhidmatan rumah dalam talian yang  ditubuhkan di Malaysia, akan menghentikan semua operasinya di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Filipina mulai 1 Julai 2022. Ini diumumkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama syarikat itu Choong Fui Yu dalam nota yang diterbitkan pada blog rasminya awal hari ini.

kaodim hentikan operasi

Choong menjelaskan bahawa keputusan Kaodim untuk menutup pintunya adalah disebabkan pendemik COVID-19 yang berpanjangan yang berlangsung selama dua tahun. Ini mengakibatkan gangguan operasi, kekurangan buruh dan kos pengendalian yang tinggi, yang telah memberi kesan besar kepada perniagaan dan kualiti perkhidmatannya. Beliau menambah bahawa keadaan syarikat terus bertambah buruk disebabkan oleh inflasi dan kos yang semakin meningkat.

“Ini telah menjejaskan permintaan pelanggan, penyedia perkhidmatan, margin dan seterusnya, pendapatan kami,” tulis Choong. “Akhirnya, kami merasakan bahawa kami tidak lagi dapat mengembangkan perniagaan secara bermakna untuk jangka panjang, selaras dengan misi dan cita-cita kami.”

Ketua Pegawai Eksekutif seterusnya menyatakan syarikat akan menunaikan kewajipannya kepada pekerja dengan memberikan notis dan bayaran pemberhentian. Dalam ucapan kepada pelanggan, penyedia perkhidmatan, pelabur dan rakan kongsinya, Choong mengulangi bahawa pemberhentian operasi adalah keputusan yang lebih baik daripada “perlu berkompromi dengan tahap perkhidmatan yang [Kaodim] sentiasa usahakan dan sampaikan“.

Seperti yang dinyatakan dalam halaman Soalan Lazim Kaodim yang dikemas kini, semua akaun dan data yang didaftarkan di bawah syarikat akan dipadamkan selepas 30 Jun 2022. Di samping itu, tempahan antara pelanggan dan penyedia perkhidmatan yang telah dibuat untuk tarikh kemudian tidak lagi akan diuruskan oleh platform , dan semua pembayaran mesti dibuat terus kepada penyedia perkhidmatan secara tunai atau pindahan antara bank.

Lihat Juga :   Inflasi Sri Lanka mencecah 54.6%. Punca: Rasuah.

Sebuah syarikat permulaan yang diasaskan di Malaysia pada 2014, Kaodim akhirnya berkembang dan meluaskan kehadirannya merentasi negara Asia Tenggara yang lain termasuk Singapura, Indonesia dan Filipina. 

(Sumber: Kaodim [1] [2])

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!