Kementerian Pengangkutan akan melaksanakan Struktur Cukai Jalan EV Baharu

Menteri Pengangkutan Anthony Loke hari ini mendedahkan bahawa kementerian itu kini sedang melaksanakan struktur cukai jalan baharu untuk kenderaan elektrik (EV). Beliau berkata kerja itu penting kerana kerajaan terdahulu memberi pengecualian cukai jalan untuk kenderaan tersebut hanya sehingga 2025.

“Pengguna secara umumnya bimbang dengan struktur cukai jalan EV kerana jika berdasarkan formula lama, impak kosnya tinggi dan boleh mencecah RM4,000 hingga RM5,000 setahun,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Forum Mobiliti dan Pengangkutan Hijau itu telah diadakan awal hari ini. “Saya telah mengarahkan pegawai di MOT (Kementerian Pengangkutan) untuk mengkaji perkara ini berdasarkan maklum balas daripada pengguna dan syarikat yang menyediakan EV.”

Untuk konteks, cukai jalan semasa untuk EV di Malaysia dikira berdasarkan kelas kenderaannya (salon, SUV, coupe, dll) dan juga kW maksimum yang dijana oleh motor elektriknya. Pada dasarnya, formula mengikut cara yang sama bagaimana kenderaan enjin pembakaran dalaman dikenakan cukai berdasarkan kelas dan kapasiti enjin atau anjakan cc, walaupun hasilnya tidak sejelas yang dijangkakan.

Menurut garis panduan rasmi JPJ mengenai pengiraan cukai jalan EV, EV berasaskan saloon yang mampu menjana lebih 150kW kuasa (bersamaan dengan lebih 200hp) dikenakan cukai pada kadar asas RM1,024, dengan kadar progresif RM1.35 setiap 0.05kW. Sebagai perbandingan, kereta berkuasa petrol yang boleh menjana kuasa 195hp dikenakan cukai hanya RM90.

Syukurlah, seperti yang dinyatakan sebelum ini, pemilik EV masih boleh bernafas lega kerana mereka masih dikecualikan daripada dikenakan cukai sehingga 2025. Loke berkata struktur cukai jalan EV baharu itu dijangka akan diumumkan pada penghujung tahun ini, dan akan dipaparkan dengan ketara dalam MOT’s Cadangan Bajet 2024.

Lihat Juga :   Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) 2022 : Cara Mohon dan Semakan

Selain itu, menteri pengangkutan menyatakan bahawa Malaysia akan terus bekerjasama dengan Sweden untuk membolehkan kedua-dua negara belajar dan bekerjasama dalam inisiatif yang menggalakkan mod pengangkutan yang mampan. “Kami boleh memanfaatkan amalan terbaik dan kepakaran Sweden dalam penggunaan EV, infrastruktur pengecasan dan sistem trafik pintar, antara lain, untuk mempercepatkan peralihan kepada e-mobiliti di Malaysia,” tambahnya.

(Sumber: Bernama)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *