Kenapa Indonesia ‘panic’ membeli susu lembu dengan logo beruang?

Kenapa Indonesia Panic membeli susu lembu dengan beruang sebagai maskot jenama?
Indonesia Panic Membeli Bear Brand Sterilized Susu Susu di Tangerang. Photo: ScreenGrab Video

Gelombang kedua yang dahsyat dari Covid-19 telah menyebabkan kebimbangan di kalangan ramai rakyat di Indonesia, dan rakyat cuba untuk mencari penyelesaian kepada masalah covid19 ini dengan mencari penawar-penawar lain selain vaksin. 

Pada hujung minggu lalu, beberapa video tersebar di Indonesia yang menunjukkan pembelain panik beberapa rakyat Indonesia untuk mendapatkan susu lembu beruang lembu hasil keluaran Nestlé. Ini adalah hasil daripada berita yang tidak dapat dipastikan kesahihannya yang mengatakan bahawa susu yang cap beruang ini mampu meningkatkan pengeluaran antibodi peminum yang dan dapat menghalang jangkitan Covid-19.

Yea, mungkin kebanyakkan kita akan mengatakan bini adalah satu perkara yang bodoh dan lucu, tapi demi nyawa selamat, manusia akan buat apa sahaja walaupun maklumat yang diterima adalah tidak dapat disahkan. 

Video ini mewakili hanya satu kejadian dalam kenaikan permintaan untuk jenama beruang, dengan penjual kini mula menyenaraikan satu kemungkinan produk dalam talian ke IDR50K (US $ 3.45). Harga biasa adalah sekitar IDR9K (US $ 0.62).

Inilah yang berlaku di sebuah pemborong di Tangerang City baru-baru ini:

https://www.instagram.com/p/CQ6DNKUDCV_/

Lihat Juga :   Elak banjir ke Pantai Timur, boleh guna laluan alternatif

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: