Kerajaan akan menyegerakan pengagihan 10 juta e-Tunai RM100 rakyat Malaysia.

e-Tunai RM100 rakyat Malaysia

Menurut Datuk Seri Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan, yang memuji program itu untuk meningkatkan kesedaran tentang ekonomi digital dalam kalangan rakyat Malaysia. Ahmad, seperti dipetik Berita Harian, mendakwa pelaksanaan e-Tunai dan program setanding lain membantu negara kita membangunkan ekonomi digital dan menghampiri “masyarakat tanpa tunai.”

Timbalan Menteri MOF I menambah bahawa perkembangan terkini inisiatif e-Tunai akan dimaklumkan dari semasa ke semasa. Walaupun jumlah RM100 itu kelihatan tidak penting, Ahmad menyambung, idea ekonomi digital dan masyarakat tanpa tunai adalah penting dalam mengajar orang ramai tentang ekonomi masa depan.

Garis masa dan strategi pengedaran inisiatif e-Tunai masih belum didedahkan setakat ini. Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang juga Menteri Kewangan, mengumumkannya pada Khamis (27 Julai), menyatakan kategori B40 dan M40, berjumlah RM1 bilion, akan membantu sekitar 10 juta rakyat Malaysia.

Apakah pendapat anda semua tentang projek e-Tunai? Nantikan TechNave untuk lebih banyak cerita teknologi terkini seperti ini dan jangan ragu untuk meninggalkan ulasan anda di bawah.

About Author

Lihat Juga :   Nothing Phone (1) akan dilancarkan musim panas 2022 dengan processor Snapdragon

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!