Kerajaan Malaysia, Grab menangani kekurangan pemandu dengan inisiatif lesen e-hailing

PSV e-hailing

Kerajaan Malaysia telah bekerjasama dengan unit tempatan Grab untuk menyediakan lesen vokasional PSV e-hailing. Langkah itu bertujuan menangani masalah kekurangan pemandu berwibawa dalam segmen kenderaan perkhidmatan awam (PSV) industri pengangkutan.

Daripada 2,295 jumlah calon Grab Malaysia, 300 menerima lesen vokasional mereka, dengan 210 daripadanya adalah orang kurang upaya.

Lesen itu diberikan pada majlis penyerahan bersama Kementerian Pengangkutan, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD), dan Grab Malaysia.

Inisiatif itu sejajar dengan pengumuman Kementerian Pengangkutan mengenai dua dasar. Salah seorang daripadanya melanjutkan umur maksimum kenderaan teksi dan e-hailing daripada 10 tahun kepada 15 tahun, berkuat kuasa mulai 1 Januari 2023.

Polisi kedua memansuhkan keperluan untuk pemohon lesen PSV mengambil ujian teori.

Untuk mendapatkan lesen vokasional PSV, pemandu e-hailing boleh mendaftar di institut pemanduan berhampiran dan pusat Operator e-Hailing (EHO) di seluruh negara. JPJ telah menetapkan peraturan dan syarat khusus untuk menjamin keselamatan dan integriti calon pemandu.

Sumber : grab

Lihat Juga :   Airasia Ride perluas perkhidmatan ke Thailand

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!