Kereta elektrik Xiaomi hanya akan mengambil keuntungan 1%, bergantung pada perisian

Kenderaan elektrik semakin popular. Apabila trend ini berterusan, persaingan juga meningkat pada kadar yang sama. Buat masa ini, Tesla dan BYD menerajui pasaran, tetapi bilangan jenama dalam sektor itu meningkat dengan pesat.

Walaupun kebanyakan pendatang baru tidak memberi impak yang ketara dan hanya menguasai bahagian pasaran yang kecil, Xiaomi boleh menjadi jenama yang mengubah segala-galanya. Baru-baru ini, maklumat baru telah muncul mengenai kenderaan yang ditunggu-tunggu.

Sudah lama diketahui bahawa Xiaomi merancang untuk memasuki pasaran kenderaan elektrik. Selain pengumuman syarikat, banyak maklumat telah didedahkan berhubung perkara ini. Sebagai contoh, kami tahu bahawa kenderaan yang akan datang akan menyokong pengecasan pantas 800V, dan terima kasih kepada foto pengintip, kami juga mempunyai idea tentang reka bentuk. Maklumat baru kini telah muncul, menunjukkan bahawa Xiaomi merancang untuk membuat keuntungan melalui perisian, bukan daripada jualan kenderaan.

Seperti yang diketahui, industri automotif tidak begitu terbuka kepada pemain baharu. Jika ada yang ingin memasuki pasaran, maka perlu membuat pelaburan yang besar. Oleh itu, terutamanya pengeluar kecil dan baru, berjuang untuk mengatasi pesaing mereka dengan harga yang kompetitif. Untuk mengelakkan cabaran yang sama, Xiaomi ingin mengambil pendekatan berbeza terhadap kenderaan elektriknya. Menurut Gizmochina (23/8), mereka tidak akan membuat banyak wang daripada perkakasan, atau bahagian fizikal kenderaan.

Xiaomi merancang untuk mendapat keuntungan sekitar 1% daripada itu. Tetapi mereka akan cuba membuat lebih banyak wang daripada perisian, atau program yang menjalankan kenderaan tersebut. Sebenarnya ini bukan strategi baru untuk syarikat.

Apabila Xiaomi masih pemain baharu dalam pasaran mudah alih global, mereka mengekalkan margin keuntungan mereka rendah. Terima kasih kepada nisbah harga kepada prestasi produk mereka, mereka telah memenangi hati jutaan peminat teknologi di seluruh dunia. Ia juga bagaimana syarikat seperti Tesla membuat wang mereka.

Lihat Juga :   Semak Daftar Pemilih Pilihanraya Malaysia 2022 (MySPR & SPPA)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *