Kesemua 7 rakyat Malaysia yang terkandas di lapangan terbang di Manila dibenarkan masuk ke Filipina

rakyat Malaysia yang terkandas di lapangan terbang di Manila

KUALA LUMPUR (14 Feb): Susulan tindakan pantas Kedutaan Besar Malaysia di Manila, ketujuh-tujuh mereka yang terkandas di lapangan terbang selepas digital vaksin Covid-19 digital mereka tidak diiktiraf oleh pihak berkuasa Filipina, telah dibenarkan memasuki republik itu.

“Wisma Putra sukacita dimaklumkan bahawa tujuh rakan yang terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino telah dibenarkan masuk ke Filipina, berikutan tindakan pantas Kedutaan Malaysia di Manila. Kudos team @myembassymanila,” tweet Kementerian Luar Malaysia (Wisma Putra).

Sebelum ini dilaporkan kedutaan Malaysia berada di lapangan untuk membantu 13 orang yang yang terkandas di lapangan terbang. Bagaimanapun, Wisma Putra mengesahkan jumlah yang terkandas adalah tujuh orang dan bukan 13 orang seperti yang dilaporkan.

Mereka tidak dibenarkan masuk ke republik itu dan diberitahu bahawa sijil vaksin digital Malaysia dalam aplikasi MySejahtera bukanlah bukti vaksinasi yang boleh diterima.

Pengembara yang terjejas telah memberitahu media Malaysia bahawa pasport mereka telah dirampas dan diberitahu bahawa mereka akan dihantar pulang pada hari Selasa, dan mereka terpaksa tinggal di lapangan terbang sementara itu dan tiada kemudahan hotel disediakan.

Dilaporkan juga bahawa Duta Besar Malaysia ke Filipina telah bertemu sendiri dengan penumpang yang terkandas di lapangan terbang dan sedang mengusahakan rayuan untuk vaksinasi timbal balik, tetapi masih belum menerima maklum balas daripada pihak berkuasa Filipina.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!