Macam Mana Pearl Milk Tea Bermula dan siapa Yang Mulakannya

boba pearl milk tea

Macam Mana Bubble Tea Bermula dan siapa yang pertama menambahkan pearl di dalamnya.

Katakanlah apa yang anda mahu, tidak ada yang menyangkal betapa popularnya minuman bubble tea atau lebih dikenali dan disebut BOBA pada hari ini.

Sebab sebab yang hampir tidak dapat diterangkan, kenapa teh susu yang manis dan mempunyai “mutiara” hitam yang terletak di bahagian bawah, telah menjadi fenomena budaya bukan saja di Malaysia tetapi di seluruh Asia Tenggara dan Timur.

Kedai-kedai bubble tea juga telah muncul di AS dan beberapa negara Eropah.

image : klook.com

Tetapi di mana asalnya bubble tea atau BOBA ini?

Di pantai barat Taiwan, sekitar dua jam perjalanan dari Taipei, terdapat satu bandar iaitu bandar Taichung, yang dianggap sebagai pusat perindustrian.

Tetapi walaupun dengan semua gudang dan kilangnya yang sibuk, bandar yang sederhana ini, sebenarnya, tempat kelahiran buble tea yang menjadi kegilaan orang ramai di seluruh dunia.

di bandar ini anda akan boleh dapati walaupun di kedai serbaneka yang biasa pun terdapat mesin bubble tea. Memang tidak syak lagi, bubble tea adalah berasal dari kawasan ini.

 

Tetapi lokasi sebenar bermula bubble tea ini adalah sebuah kedai Teahouse yang terletak di Daerah Barat di bandar tersebut, dimana kedai tersebut di kenali sebagai Chun Shui Tang Teahouse.

Teahouse ini mempunyai tuntutan yang sah sebagai tempat kelahiran bubble tea, walaupun terdapat banyak tuntutan lain dari pengusaha-pengusaha tea yang lain.

Tidak seperti bubble tea di Malaysia yang biasanya dihidangkan dalam cawan plastik, bubble tea di sini datang dalam gelas kaca sundae yang lebih canggih.

Lihat Juga :   Apa yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Membeli Laptop Terpakai

Walaupun belum lagi tibe ke Malaysia, Chun Shui Tang adalah franchise terkemuka di Asia Timur, dan sudah berada di dalam industri dengan kira-kira 37 tahun dan terdapat banyak stall di bawahnya di Taiwan, Jepun dan Hong Kong.

Image: Chun Shui Tang Facebook. 

Wanita di belakang Pearl Milk Tea

Minuman yang luar biasa ini dikatakan bermula dari seorang wanita bernama Lin Hsiu Hui, ahli kakitangan rumah teh.

Setelah bekerja di Chun Shui Tang selama lebih dari tiga dekad, Lin bagaimanapun menyembunyikan diri dari jolokan “pencipta” yang mencipta kejayaan teh gelembung kepada syarikat itu dan beliau sepatutnya menyifatkan penciptaan ini hanya adalah sebahagian dari tugas beliau.

Dia menjelaskan bahawa semasa muda dia mahu menjadi seorang pelayan, dan ketika itu salah seorang saudara memberitahunya tentang perniagaan teh yang berkembang pesat, dia melihatnya sebagai tanda untuk mempunyai pekerjaan impiannya. Ini adalah pada 1980-an.

“Saya rasa saya menyukainya kerana saya boleh belajar banyak kemahiran,” kata Lin mengenai hari-hari kerja sebagai pelayan kedai, dan bagaimana dia tetap berminat dengan perniagaan teh walaupun selepas bertahun-tahun bekerja. Dan beliau telah di naik pangkat kepada pengurus pembangunan produk.

Walaubagaimanapun, penciptaan bubble tea tidak lah berlaku dengan mudah, tetapi lahir daripada pilihan Lin kepada teh susu segar dan aromatik tea  .

Lihat Juga :   Macam Mana Buat Duit Dengan Facebook Gaming Live Streamer

 

Pearl Milk Tea dilahirkan

Pearl Milk tea pertama dilahirkan ketika Lin memasukkan bubble tea ke teh susu kegemarannya. Rakan-rakannya memberinya tanda isyarat sedap dan tidak lama selepas itu pelanggan mula meminta minuman yang sama.

“Jika sesuatu yang baik, ia perlu dikongsi dengan orang lain.” Atas sarannya, minuman itu akhirnya dibawa ke menu Chun Shui Tang.

Berita minuman yang baru ini telah tersebar, dan di dalam masa dua bulan banyak kedai-kedai tea lain di jalan yang sama dan di daerah lain mula menjualnya. Menjelang tahun 1991, Taiwan mempunyai kedai-kedai bubble tea yang banyak diseluruh pulau itu. Pada mulanya, Lin sangat marah kerana orang lain telah mengambil “idea-idea yang sukar diperolehi” itu, tetapi tidak lama, kemudian dia menyedari bahawa tiruan merupakan bentuk pujian yang paling tulus. Dia sendiri pergi mencari dan melihat kepada tawaran syarikat lain untuk mendapat idea untuk kegunaannya sendiri.

 

Sumber artikel : freemalaysiatoday.com

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!