KPDNHEP akan tindakan keras terhadap scalper yang menjual semula kad TnG NFC dengan harga yang terlalu tinggi

nfc card tng

Kad yang didayakan komunikasi medan dekat (NFC) Touch ‘n Go (TnG) telah mendapat sambutan hangat di kalangan rakyat Malaysia atas kemudahan yang mereka bawa. Kad ini dilaporkan telah habis dijual dalam beberapa jam apabila ia mula-mula dilancarkan.

Walaupun beberapa bulan telah berlalu, permintaan untuk kad ini kekal kukuh. Sementara itu, scalper telah mengambil kesempatan daripada situasi ini dan menjual semula kad baharu ini dengan peningkatan 800%!

Menjawab perkara itu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna berkata mereka telah menerima beberapa aduan berhubung perkara itu dan siasatan akan dilancarkan.

KPDNHEP akan tindakan keras terhadap scalper yang menjual semula kad TnG NFC dengan harga yang terlalu tinggi

Menurut Bernama, menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata kad TnG NFC ini pada asalnya dijual pada harga RM10 di stesen minyak terpilih atau melalui transaksi dalam talian menggunakan aplikasi TnG. Bagaimanapun, 2 saluran ini dilaporkan mengalami bekalan terhad sejak April tahun ini.

Beliau mendedahkan kementeriannya menerima empat aduan rasmi berhubung perkara itu dan mengesan 13 iklan jualan kad membabitkan beberapa platform dalam talian.

Siasatan awal mendapati penjualan kad NFC TnG (di platform dalam talian) turut melibatkan pekerja di kaunter pembayaran sebuah stesen minyak.

“Individu berkenaan didapati menjual kad TnG NFC yang pada asalnya berharga RM10 setiap satu tanpa sebarang kredit pada kadar lebih lima kali ganda menerusi platform pasaran dalam talian,” katanya.

Sementara itu, Nanta berkata kementerian telah mendapatkan maklumat daripada pengurus platform pasaran dalam talian dan sebanyak 11 premis termasuk kediaman persendirian dan bangunan perniagaan telah diperiksa berhubung kes itu.

Lihat Juga :   Macam Mana Cara Enable Face ID Dengan Mask Pada iOS 15.4

Setakat ini, 6 notis mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 (Akhap 2011) telah dikeluarkan kepada pihak terbabit.

Mereka juga dikehendaki mengemukakan maklum balas atau penjelasan rasmi kepada Bahagian Penguatkuasaan kementerian.

“Jika gagal berbuat demikian, pihak terbabit boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 21(5) Akhap 2011 kerana enggan atau gagal mengemukakan maklum balas,” katanya.

Selain kerja penguatkuasaan, Nanta berkata kementerian akan mengadakan pertemuan dengan TnG untuk mendapatkan status kaedah jualan semasa bagi kad TnG NFC serta status kekurangan bekalan kad.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!