Belia yang Layak Akhirnya Dapat Menuntut Kredit E-Wallet eBelia RM150 pada Jun ini

Kredit E-Wallet eBelia RM150

 

Kementerian Kewangan mengatakan bahawa kira-kira dua juta belia dan pelajar sepenuh masa Malaysia boleh menuntut kredit e-wallet bernilai RM150 di bawah program eBelia kerajaan mulai bulan depan.

Mula-mula diumumkan semasa pembentangan Belanjawan 2021 tahun lalu, kredit tersebut boleh dituntut dari 1 Jun hingga 22 Julai 2021, dan dapat dibelanjakan hingga 31 Julai 2021, kata kementerian itu. Oleh itu, penerima yang layak dinasihatkan untuk mengemas kini akaun e-wallet mereka atau memuat turun aplikasi e-wallet yang berkaitan sebelum 1 Jun.

Kredit E-Wallet eBelia RM150

Empat penyedia perkhidmatan e-wallet terlibat dalam program ini: BigPay, Boost, ShopeePay dan Touch ‘n Go e-wallet. Kelayakan pengguna untuk mendapatkan kredit akan diperiksa dengan institusi pengajian tinggi dan pangkalan data kerajaan yang berkaitan.

“Setiap pemohon yang layak dapat menuntut RM150 dalam bentuk kredit e-dompet dari salah satu e-wallet yang mengambil bahagian, yang akan ditambah dengan insentif tambahan dalam bentuk wang tunai, baucar, mata ganjaran atau syiling oleh e-wallet yang dipilih sepanjang tempoh kempen, ”kata kementerian.

Program eBelia dirancang untuk memberi bantuan kewangan kepada golongan muda dan pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi tempatan sambil mempromosikan perbelanjaan tanpa tunai di antara mereka. Ia terbuka untuk warganegara berusia antara 18 dan 20 tahun, dan pelajar sepenuh masa yang mendaftar dalam kursus yang setaraf dengan diploma atau SKM4 ke atas di institusi pengajian tinggi awam dan swasta yang berdaftar.

(Sumber: BernamaMinistry of Finance.)

Lihat Juga :   Baru Dirasmikan, Ini Fakta Menarik Mengenai Litar Mandalika

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!