Lapan orang terperangkap dalam kereta kabel di Pakistan, termasuk enam kanak-kanak.

ISLAMABAD Pakistan Menurut pegawai, terdapat lapan individu terkandas di atas kereta kabel tergantung di lembah curam di Pakistan pada hari Selasa, termasuk enam kanak-kanak.

Sebuah kabel terputus pada ketinggian sehingga 1,200 kaki (kira-kira 365 meter) di tengah-tengah perjalanannya di kawasan pergunungan terpencil semasa kanak-kanak menggunakan lif kerusi untuk merentasi lembah untuk ke sekolah.

“Hanya ada satu tali yang menahan kerusi itu di tempatnya. Terdapat sekurang-kurangnya lapan orang di atas kerusi itu, kebanyakannya adalah pelajar sekolah, menurut Abdul Basit Khan, seorang pegawai kanan untuk organisasi penyelamat wilayah, yang bercakap kepada AFP.

Enam kanak-kanak dan dua orang dewasa berada di atas kapal pada ketinggian sekurang-kurangnya 900 kaki, menurut kenyataan Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan, dan Tentera Pakistan telah meminta untuk menjalankan usaha menyelamat helikopter.

Pegawai wilayah kanan untuk Khyber Pakhtunkhwa (KP), Syed Hammad Haider, menganggarkan ketinggian kereta kabel itu pada 1,000–1,200 kaki.

Bantuan helikopter adalah perlu untuk usaha bantuan, jadi kami telah meminta kerajaan KP untuk membekalkan satu, kata pegawai itu. — AFP

About Author

Lihat Juga :   Sokongan untuk pakej RAHMAH 5G dan Insentif Pasca Bayar Penjawat Awam RAHMAH daripada semua penyedia perkhidmatan telco

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *