Lelaki terkaya di India kini lebih kaya daripada Warren Buffett

Lelaki terkaya di India kini lebih kaya daripada Warren Buffett

 

Lelaki terkaya di India kini lebih kaya daripada Warren Buffett.

Mukesh Ambani telah melakukan banyak urusniaga pada 2020 ini, seperti memotong sejumlah perjanjian untuk perniagaan digitalnya, mengalami perubahan besar dalam kekayaannya dan membuat kewangan menjadi nyata untuk dilihat oleh dunia.

Sekarang dia dapat menambah kekayaan mengatasi Warren Buffett.

Pengerusi Reliance Industries Ltd. kini bernilai $ 68.3 bilion, melebihi 67.9 bilion dolar Buffett pada hari Khamis, menurut Bloomberg Billionaires Index. Saham konglomerat India Ambani meningkat dua kali ganda sejak bulan Mac kerana unit digitalnya mendapat pelaburan lebih daripada $ 15 bilion dari syarikat termasuk Facebook Inc. dan Silver Lake. Minggu ini BP Plc membayar $ 1 bilion untuk kepentingan dalam perniagaan runcit bahan bakar Reliance.

Walaupun kekayaan Ambani melonjak – dia menjadi satu-satunya hartawan Asia di kelab eksklusif 10 orang terkaya di dunia bulan lalu – kekayaan Buffett turun minggu ini setelah dia memberikan dana amal $ 2.9 bilion.

Pemain berusia 89 tahun, yang dikenali sebagai Oracle of Omaha, telah merosot kedudukannya setelah menyumbangkan lebih dari $ 37 bilion saham Berkshire Hathaway Inc. sejak tahun 2006. Prestasi saham Berkshire Hathaway juga merosot baru-baru ini.

Lihat Juga :   Spesies bakteria yang baru ditemui telah dinamakan sempena nama Singapura

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: