Lelaki warga Jerman menemui lebih RM700,000 wang tunai disembunyikan dalam kabinet dapur yang dibeli daripada eBay

Thomas Heller £203

Lelaki warga Jerman menemui lebih RM700,000 wang tunai disembunyikan dalam kabinet dapur yang dibeli daripada eBay

Seorang lelaki Jerman membuat penemuan mengejut apabila dia menemui wang tunai £130,000 (RM709,944) dalam kabinet dapur lama yang dibelinya dari laman e-dagang eBay.


Thomas Heller telah membayar £203 (RM1,108) untuk kabinet yang dibelinya daripada harta pusaka pasangan warga emas, lapor The Mirror.

Apabila ia tiba, lelaki berusia 50 tahun itu menemui wang yang disembunyikan dalam dua kotak di dalam salah satu daripada dua almari itu dan dia segera menyerahkannya kepada balai polis.


Heller berkata, satu sampul surat mengandungi €100 (RM458) manakala satu lagi sampul surat mengandungi bil yang lebih besar.

Siasatan polis mendapati wang itu milik seorang wanita berusia 91 tahun dari bandar Halle.

Jurucakap polis Astrid Kuchta berkata kabinet itu datang daripada pembubaran rumah tangga oleh pasangan warga emas dari Halle.

“Dua kotak wang itu tersembunyi dengan baik di kawasan perabot yang sukar dilihat.”

Penjual itu sebenarnya adalah cucu kepada pasangan warga emas itu, yang memberitahu media tempatan dia tidak tahu mengenai wang yang disembunyikan di dalamnya.

Di bawah undang-undang Jerman, menyimpan lebih daripada €10 (RM45) wang yang hilang merupakan penyelewengan, dengan pesalah berdepan hukuman penjara sehingga tiga tahun.

Kejujuran Heller mendapat ganjaran bagaimanapun kerana undang-undang yang sama menyatakan bahawa dia kini layak untuk yuran pencari 3 peratus, bernilai £3,784 (RM20,645).

Sumber : malaymail.com

Lihat Juga :   Hari ini, Twitter mengisytiharkan Creator Ads Revenue Sharing

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!