Loji Pemasangan Kereta Elektrik Rm1 Billion Akan Dibina Di Melaka

[Photo: Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka/Facebook]

[Photo: Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka/Facebook]

Melaka akan menerima pelaburan berjumlah RM1 bilion daripada Fieldman EV untuk membangunkan kilang pemasangan kereta elektrik pertama negara. Menurut Ketua Menteri Sulaiman Md Ali, loji itu akan dibina di atas sebidang tanah seluas 200 hektar di Kawasan Perindustrian Elkay Lipat Kajang di Jasin.

Ketua menteri menambah bahawa syarikat itu juga telah memperoleh hak pengedaran eksklusif daripada Changan Automobile China untuk kenderaan elektrik pacuan kanan di Malaysia, serta pasaran serantau Asia Tenggara. Ditubuhkan pada 2018, Fieldman EV adalah sebahagian daripada Kumpulan Fieldman yang memulakannya sebagai syarikat minyak sawit sebelum meluaskan jangkauannya ke dalam perkhidmatan pembungkusan tol dan acuan jerigen serta ladang kopi, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sulaiman turut mendakwa kilang itu akan menyediakan 5,000 peluang pekerjaan baharu kepada rakyat tempatan, selain mewujudkan industri hiliran dalam kalangan industri automotif tempatan. Sebagai sebahagian daripada pengumuman itu, Fieldman EV telah menyediakan sebuah kereta elektrik kepada kerajaan negeri, yang nampaknya adalah Changan Eado EV460 dengan corak hidup Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM).

Changan ialah salah satu daripada pembuat kereta “Big Four” China dan pada masa ini mempunyai tiga model kereta elektrik dalam pengeluaran di bawah jenamanya. EVnya yang paling popular ialah Changan BenBen E-Star yang nampaknya merupakan EV terlaris ketujuh di China tahun lepas.

Selain itu, pembuat kereta itu juga telah bekerjasama dengan pembuat bateri CATL dan Huawei untuk melancarkan sub-jenama dipanggil Avatr pada tahun 2021. Kenderaan pertama pakaian itu yang merupakan crossover elektrik dipanggil Avatr E11 dijangka dikeluarkan di China akhir tahun ini.

(Sumber: Bernama.)

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: