Lonjakan COVID-19 melanda Tokyo, China, Thailand, Malaysia & Sydney mencatatkan kenaikan jangkitan

varian delta covid19 thailand malaysia sydney china tokyo
Orang ramai beratur di Pusat Vaksinasi Pusat ketika Thailand mula memberikan dos pertama vaksin AstraZeneca kepada kumpulan berisiko di tengah wabak coronavirus (COVID-19) di Bangkok, Thailand, 26 Julai 2021. REUTERS / Soe Zeya Tun

Lonjakan COVID-19 melanda Asia; Tokyo, Thailand, Malaysia mencatatkan jangkitan

  • Sistem kesihatan banyak negara terbeban, kata ketua WHO
  • Delta melanda bahagian Asia setelah berjaya menyekat COVID-19
  • Thailand mengatakan Delta menyumbang lebih daripada 60% kes
  • China memerangi wabak Delta di Nanjing
  • Vietnam mengumumkan sekatan pergerakan baru

31 Julai (Reuters) – Tuan rumah Olimpik Tokyo, serta Thailand dan Malaysia, mengumumkan catatan jangkitan COVID-19 pada hari Sabtu, kebanyakan disebabkan oleh varian Delta yang sangat mudah berjangkit.

Lonjakan kes varian Delta menggegarkan beberapa bahagian di Asia yang sebelumnya cukup berjaya membendong COVID-19, seperti Malaysia dan Vietnam.

Vietnam mulai hari Isnin akan datang akan merlaksanakan sekatan pergerakan di beberapa bandar dan wilayah.

Kes juga melonjak di Sydney, di mana polis menutup wilayah pusat perniagaan untuk mencegah tunjuk perasaan terhadap penutupan ketat yang akan berlangsung hingga akhir Ogos. Polis di Sydney menutup stesen kereta api, melarang teksi menurunkan penumpang dari pusat bandar dan mengerahkan 1,000 pegawai untuk mendirikan pusat pemeriksaan dan untuk membubarkan kumpulan pertunjuk perasaan. Pemerintah New South Wales melaporkan 210 jangkitan baru di Sydney dan sekitarnya dari wabak varian Delta.

Pemerintah metropolitan Tokyo mengumumkan sejumlah 4,058 jangkitan dalam 24 jam terakhir. Penganjur Olimpik melaporkan 21 kes COVID-19 baru yang berkaitan dengan Sukan, menjadikan jumlah keseluruhan 241 sejak 1 Julai.

Sehari sebelumnya Jepun memperluas keadaan daruratnya untuk Tokyo hingga akhir bulan Ogos dan memperluasnya ke tiga wilayah berhampiran ibu kota dan ke wilayah barat Osaka.

Lihat Juga :   Setel kini akan membenarkan anda menjual minyak masak terpakai secara tunai, kredit RM10

Penganjur Olimpik mengatakan pada hari Sabtu bahawa mereka telah mencabut akreditasi seorang individu berkaitan dengan Sukan kerana meninggalkan kampung atlet untuk bersiar-siar, pelanggaran langkah-langkah yang dikenakan untuk mengadakan Olimpik dengan selamat di tengah wabak tersebut. Penganjur tidak mendedahkan berapa banyak orang yang terlibat sama ada individu tersebut adalah atlet atau tidak.

Malaysia, salah satu negara yang terkena varian terbaru ini. Dilaporkan 17,786 kes coronavirus pada hari Sabtu, satu rekod tertinggi.

Lebih dari 100 orang berkumpul di pusat Kuala Lumpur menyatakan rasa tidak puas hati terhadap penanganan wabak kerajaan dan meminta Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk berhenti.

Para penunjuk perasaan membawa bendera hitam dan mengangkat papan nama yang bertuliskan “Kerajaan Gagal” (pemerintahan gagal) – hashtag yang popular di media sosial selama berbulan-bulan.

Thailand juga melaporkan catatan tertinggi harian sebanyak 18.912 jangkitan koronavirus baru, menjadikan jumlah kesnya menjadi 597.287. Negara ini juga melaporkan 178 kematian baru, juga catatan harian.

Pemerintah mengatakan varian Delta menyumbang lebih dari 60% kes di negara ini dan 80% kes di Bangkok. Varian ini tidak semestinya boleh membunuh dengan cepat, tetapi lebih mudah berjangkit, kata Supakit Sirilak, ketua pengarah Jabatan Sains Perubatan Thailand.

Di Hospital Universiti Thammasat dekat ibu kota Bangkok, bilik mayat yang menempatkan jenazah COVID-19 telah mula menyimpan mayat di dalam peti sejuk, langkah ini adalah langkah yang pernah diambil semasa thailad dilanda tsunami  pada tahun 2004, kata seorang pengarah hospital. 

Lihat Juga :   Thailand Akan Buka Semula Phuket Kepada Pelancong Yang Telah Menerima Vaskin mulai 1 Julai

China sedang memerangi wabak Delta varian di kota timur Nanjing yang telah hasil dari beberapa pekerja lapangan terbang yang membersihkan pesawat yang telah tiba dari Rusia. 

Vietnam, yang menghadapi wabak COVID-19 terburuk, mengumumkan bahawa mulai hari Isnin ia akan memberlakukan sekatan ketat terhadap pergerakan di pusat perniagaannya, Ho Chi Minh City dan 18 bandar dan wilayah lain di selatannya selama dua minggu lagi.

Jangkitan COVID-19 telah meningkat sebanyak 80% selama empat minggu terakhir di kebanyakan wilayah di dunia, kata Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus pada hari Jumaat.

Hard-won gains are in jeopardy or being lost, and health systems in many countries are being overwhelmed,” kata Tedros pada sidang akhbar. 

Varian Delta, yang pertama kali dikesan di India, cara  penularannya adalah sama dengan cara cacar air menular dan jauh lebih mudah berjangkit daripada selesema biasa, kata Pusat Kawalan Penyakit A.S. dalam dokumen dalaman yang dilaporkan minggu ini. 

Pelaporan oleh Panarat Thepgumpanat, Chayut Setboonsarng dan Orathai Sriring di Bangkok, A. Ananthalakshmi di Kuala Lumpur, Lidia Kelly di Sydney, Makiko Yamazaki di Tokyo, Yew Lun Tian di Beijing; Penulisan oleh Raju Gopalakrishnan; penyuntingan oleh Gerry Doyle, Jason Neely, William Maclean dan Giles Elgood

Sumber : reuters.com

About Author

Lihat Juga :   Sehingga 17 Julai, 14.15 juta pelawat asing datang ke c, dengan rakyat Malaysia mendahului.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!