Lou Ottens, Pencipta Pita Kaset, Meninggal pada usia 94 tahun

Lou Ottens, photo via belgaimage

Jurutera Belanda ini juga terlibat dalam penciptaan CD pertama dalam karyanya di Philips.

Lou Ottens, jurutera Belanda yang diiktiraf dengan mencipta pita kaset dan memainkan peranan utama dalam penciptaan CD pertama, telah meninggal dunia pada usia 94 tahun di rumahnya di kampung Duizel di Brabant Utara.

Sebagai pengurus pengembangan produk di Philips, Ottens dua kali merevolusikan dunia muzik, tetapi dia tetap sederhana hingga akhir. “Kami kanak-kanak kecil yang seronok bermain,” katanya. “Kami tidak merasa seperti melakukan sesuatu yang besar. Itu adalah jenis sukan. ”

Ottens, yang dilahirkan pada 21 Jun 1926, menunjukkan minat awal dalam bidang kejuruteraan, pernah membuat radio semasa remaja di mana dia dan ibu bapanya dapat menerima Radio Oranje semasa penaklukan Jerman di Belanda. Dia melengkapkan alat beliau dengan antena arah yang dipanggil “Germanenfilter” kerana dapat menghindari jammers yang digunakan oleh rejim Nazi.

Setelah perang, Ottens memperoleh ijazah kejuruteraan, dan dia mula bekerja di kilang Philips di Hasselt, Belgium, pada tahun 1952. Lapan tahun kemudian dia dinaikkan pangkat sebagai ketua bahagian pembangunan produk syarikat yang baru ditubuhkan, dan dalam setahun dia melancarkan EL 3585, perakam pita mudah alih pertama Philips, yang telah dijual lebih dari satu juta unit.

Tetapi dua tahun kemudian Ottens membuat perubahan terbesar dalam hidupnya – hasil daripada rasa kecewa dengan sistem pita reel-to-reel yang tidak menarik dan besar pada masa itu. “Pita kaset diciptakan kerana kesal dengan alat perekam yang ada, pada masa itu,” katanya kemudian.

Lihat Juga :   Pekerja Apple Mengancam untuk Meninggalkan Pejabat Sekiranya Work From Home/Remote Dilarang

Idea Ottens adalah supaya pita kaset yang sesuai dimasukkan ke dalam poket dalam jaketnya. Pada tahun 1963, pita pertama dipersembahkan kepada dunia di sebuah pameran elektronik di Berlin dengan tulisan “Lebih kecil daripada sebungkus rokok!

 

Lou Ottens, photo via belgaimage
Gambar: Jerry Lampen / EPA

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!