Cara Reset Jika Lupa Password Admin Macbook

https://www.apple.com/my/mac/

Anda Lupa Password Admin Macbook

Sekiranya anda tidak dapat log masuk ke Mac anda kerana anda lupa password admin macbook anda, jangan risau, ini adalah masalah yang agak mudah untuk diselesaikan.

Dalam catatan ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara menetapkan semula (reset) kata laluan Mac anda menggunakan Utiliti macOS. Mari ikuti cara reset password admin Macbook anda.

 

Cara Reset Password Admin Macbook

Cara mudah untuk menetapkan semula kata laluan pentadbir anda adalah memasuki mod pemulihan (recovery mode). Inilah caranya untuk melakukannya:

  • Restart semula Mac anda. Anda hanya boleh mengakses mod pemulihan (reocvery mod) semasa komputer riba booting up, itulah sebabnya anda perlu memulakannya semula.
  • Semasa memulakan semula, tekan dan tahan kekunci Command + R sehingga anda melihat logo Apple. Sekiranya anda melihat skrin log masuk, anda perlu memulakan semula dan mengulangi langkah ini lagi sehingga anda sampai ke Mod Pemulihan.

 

mac keyboard

  • Pergi ke Menu di bahagian atas dan klik pada pilihan Utilities
  • Dari drop-down menu, sila pilih Terminal.

lupa password mac

  • Taip “resetpassword” dalam terminal. Pastikan tiada jarak antara reset dan password.

lupa password macbook

  • Kemuduan tekan Enter. Paparan Reset Password Assistant akan keluar. 
  • Taip password baru anda dan juga hint.

 

 

Cara Reset Password Admin Macbook

Catatan: Sekiranya anda mempunyai beberapa akaun pengguna atau Mac yang lebih lama, anda harus memilih “lupa semua kata laluan”, kemudian pilih akaun pengguna yang anda mahu tetapkan semula kata laluannya. Akhirnya, anda perlu mengklik ikon Apple di bahagian atas sudut kiri dan pilih Mulakan semula dari menu lungsur.
Lihat Juga :   10 Masalah Windows 10 dan Cara Memperbaikinya

 

  • Akhirnya, klik Mulakan semula. Sebaik sahaja anda masuk ke skrin Log masuk, pilih pengguna pentadbir yang baru anda tetapkan semula kata laluan dan taip kata laluan baru anda. Klik Enter.

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!