Macam Mana Backup Log Chat WhatsApp Dari Telefon ke PC

whatsapp chat backup

WhatsApp untuk Android dan iOS mempunyai fungsi backup chat built-in, tetapi ia hanya akan membuat backup chat dan media terus ke akaun iCloud atau Google Drive anda, dan anda boleh restore data anda daripada akaun ini apabila diperlukan.

Walau bagaimanapun, untuk ini, anda perlu log masuk pada akaun ini sebelum anda boleh mengakses backup anda – yang akan menjadi masalah jika anda kehilangan telefon anda atau kehilangan akses kepada akaun ini.

Anda juga boleh mengeksport chat anda secara manual (dengan atau tanpa fail media) sebagai fail teks, supaya anda boleh membaca setiap perbualan yang pernah anda buat denagn setiap kenalan. Ia hanya berfungsi untuk setiap kenalan, tetapi ianya hanya dalam bentuk teks biasa – anda boleh membukanya dengan telefon anda atau melalui Notepad/TextEdit.

Mengapa membuat log backup chat anda ke PC/Mac?

Terdapat banyak sebab mengapa anda perlu backup log sembang WhatsApp anda ke desktop atau komputer riba anda.

Pertama sekali, banyak maklumat penting ada dalam WhatsApp. Walaupun telefon anda menyimpan salinannya sebagai backup, anda tidak akan dapat mengakses telefon anda jika anda kehilangannya secara tidak sengaja atau jika ia rosak.

Dan seperti yang dinyatakan di atas, iCloud atau Google Drive anda juga boleh terjejas jika hanya ada limited size simpanan. 

Bagaimana untuk membuat sandaran log sembang dari telefon ke PC

Saya tidak mengesyorkan menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk membuat backup chat WhatsApp anda ke desktop atau komputer riba anda kerana anda tidak tahu cara data anda dikendalikan dan ia mungkin menimbulkan risiko keselamatan yang lebih besar.

Lihat Juga :   Galaxy S22 Series 5G didatangkan dengan Dual SIM + eSIM & 5G

Panduan ringkas ini akan mengajar anda cara melakukannya, tetapi prosesnya akan agak membosankan. WhatsApp menyimpan log sembang anda setiap hari pada memori telefon anda atau dalam awan, dan sudah tentu, anda boleh memanfaatkannya untuk menyimpan salinan backuo untuk diri anda sendiri, dan begini caranya:

  • Anda perlu palamkan peranti anda ke PC melalui kabel USB.
  • Buka Explorer dan cari peranti anda yang disambungkan.
  • Klik dua kali pada nama peranti anda dan buka Storan kongsi dalaman untuk mengakses semua fail di dalamnya
  • macam mana backup whatsapp chat ke pc
  • Cari dan kemudian klik fail WhatsApp untuk membuka.
  • macam mana backup whatsapp chat ke pc
  • Kemudian klik pada Pangkalan Data. Anda sepatutnya dapat melihat semua fail sandaran untuk WhatsApp anda.
  • macam mana backup whatsapp chat ke pc
  • Akhir sekali, anda hanya perlu klik dan tahan fail sandaran terkini dan seretnya ke luar ke desktop anda untuk menyimpannya.
  • macam mana backup whatsapp chat ke pc

Tetapi sila ambil perhatian bahawa fail sandaran akan encrypt kan dan anda perlu memuat turun alat pihak ketiga untuk mengaksesnya.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!