Macam Mana Buat Duit Dengan Facebook Gaming Live Streamer

buat duit dengan facebook live streaming

Berapa Nilai Bintang di Facebook Gaming Live Streamer

 

Sekiranya anda seorang live streamer permainan video atau pencipta kandungan yang mempunyai rancangan untuk menjadikan live streaming sebagai sumber pendapatan, terdapat banyak platform yang boleh anda pilih. Salah satunya adalah Twitch, Youtube Gaming, dan Facebook Gaming. Sebilangan besar platform streaming ini mempunyai pelbagai jenis monetization dan salah satunya berbentuk bintang seperti di Facebook.

Facebook gergasi media sosial, mempunyai fungsi sumbangan Bintang mereka untuk semua pencipta kandungan mereka yang melakukan siaran langsung, yang membolehkan peminat mereka menghantar sumbangan melalui bintang.

Tidak seperti Twitch, kebanyakan streamers mereka berasal dari luar negara. Facebook Gaming adalah baru, dan ini adalah peluang yang baik untuk semua streamer yang baru sahaja memulakan kerjaya mereka sebagai streamer.

Facebook juga menyasarkan penonton / viewer tempatan, terutamanya yang menggunakan bahasa ibunda anda yang juga merupakan unsur utama untuk mendapatkan peminat dan pengikut. Sebilangan besar streamer tempatan yang baru dilahirkan di negara ini bermula dari Facebook Gaming.

Stars/bintang adalah salah satu alat monetization di Facebook yang akan membolehkan streamer mendapatkan duit/wang daripada peminat mereka semasa live streaming. Bintang boleh ditukar menjadi wang tunai dan mereka boleh keluarkan untuk tunai.

Setiap Bintang bernilai $ 0.01. Jadi, untuk setiap 10,000 Bintang, streamer akan mendapat $ 100 atau PHP 5,000. Berikut adalah beberapa carta pengiraan asas.

 

Stars Value
1 Stars $0.01
100 Stars $1.00
1,000 Stars $10.00
10,000 Stars $100.00
100,000 Stars $1,000.00
1,000,000 Stars $10,000.00

 

Bagaimana Layak untuk Bintang?

Untuk layak menerima bintang semasa live video di Facebook. Anda perlu mencapai metrik berikut:

  • Mempunyai Laman Facebook Pencipta Video Permainan (Kategori)
  • Strim kandungan permainan Video sekurang-kurangnya empat jam dalam 14 hari terakhir
  • Strim kandungan permainan Video sekurang-kurangnya dua hari dalam 14 hari terakhir.
  • Mempunyai sekurang-kurangnya 100 pengikut Halaman
  • Strim dari negara yang layak.
  • Memenuhi Piawaian Komuniti dan Dasar Pengewangan Rakan Kongsi
Lihat Juga :   Cara Buat Duit dari TikTok: Ketahui Caranya di sini

 

Setelah anda mempunyai matriks tersebut, anda kini boleh melakukan streaming di Facebook dan menerima bintang dari peminat anda.

Bayaran untuk Bintang

Semua bintang akan dikira pada akhir bulan dan apabila anda mencapai sekurang-kurangnya 10,000 bintang atau 100 USD, anda akan menerima pembayaran anda setelah 30 hari. Sekiranya anda dari Vietnam, 60 hari diperlukan untuk mendapatkan pembayaran.

Pembayaran boleh dilakukan dengan menggunakan PayPal, Transfer Bank atau Cek bergantung pada negara tempat Anda berada.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!